onsdag 22 juni 2016

Turistminnen från Tunisien


Idag är det väl inte många som reser till Tunisien på semester, tyvärr. För efter det som drabbade landets tursim 2015 när ett antal turister blev nedskjutna på sin hotellstrand i Sousse i ett terrordåd är det inte så många charterbolag som ens flyger dit längre.Under sommaren 2016 hittar jag bara charterbolaget Detur som har regelbundna resor till Sousse, Hammamet och Monastir. Men det finns kanske fler, annars kan man ju själv fixa sin resa via nätet.Jag var senast där 2010, då bodde jag en bit utanför Hammamet, på Hotel Sentido Phenicia, som låg precis vid havet.


Hotellet hade många återkommande gäster, med både ett underbart poolområde och en egen strand. Men man hade faktiskt ett eget stall med hästar som gästerna kunde rida på. Pratade med en tyska som kom hit varje år, bara för hästarnas skull.


Jag tänker ibland på hur alla dessa fina människor som arbetade på hotellet har det idag, nu när turismen har rasat. Har de fortfarande jobb att gå till?

Den forna fiskebyn Hammamet blev ett tag känt som ett slags tunisiskt Saint Tropez. Hit reser både franska och italienska jet-settare när de vill vara i fred. Många av dem har också köpt sig egen villa med utsikt över havet. Kända personer som målaren Paul Klee och politikern Winston Churchill har tillbringat sina semestrar här. 
Hela staden går numera i vitt, grönt och blått. Det är tätt mellan lyxhotellen och här finns restauranger för alla de smaker, både det franska, italienska och naturligtvis även arabiska köket finns representerat. Som i krogarna Les Mounton  Centre Commerciale. Vill ni äta italienskt och gärna fisk, gå till eleganta Pomodoro på Avenue Habib Bourguiba 6.Dörrarna i staden är ofta mycket vackra och dekorerade på olika sätt.

Det finns också ett par riktigt fina sevärdheter i stan som museet Dar Hammamet som ligger i medinan. Här kan man se gamla bröllopskläder och fina broderier. Den rumänska miljonären George Sebastian flyttade hit redan på 1930-talet. Hans gamla hem som är byggt i andalusisk stil är idag ett museum. Huset ligger på Avenue des Nations Unies. 
Vad det gäller shopping kan man väl börja med den berömda medinan från 900-talet. Här finns det mesta att välja på i fråga om turistprylar som mattor, lampor och tyger. Är ni ute efter lite modernare saker så kanske varuhuset Magasin General passar bättre. Det ligger på Avenue de la Republique.
Du kan inte undgå att bli uppvaktad av alla mattförsäljare, är du inte intresserad av att köpa bör du tacka nej på ett tidigt stadium. Annars kan du bli fast i deras affär för timmar. Och efter ett par koppar mynta-te känner du dig sedan nästan tvingad att handla.Av Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg
Foto: Agneta Nisbeth och film Youtube

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar