Achille Castiglioni – en designens mästare


Genom århundradena har man sett många stora mästare skapa allt från byggnader till vackra föremål i designens hemland Italien. Under 1900-talet verkade en av de stora designmästarna, Achille Castiglioni. 



Hela Castligiones liv har kretsat kring färg, form, teknik och material. Den skapande processen har varit lika viktig för honom som livet självt. Under sina drygt 50 år i branschen har han ritat mer än 150 olika objekt, allt från lampor, bokhyllor och bestick till telefoner, dammsugare och bilstolar.'

För ett snart 10 år sedan var den levande legenden, arkitekten och designern Achille Castiglioni på besök i Sverige. Idag finns han tyvärr inte länge, Castiglioni gick bort den 2 december 2002.
Vi väljer ändå att publicera en kort intervju vi gjorde med honom när han var i Stockholm. Bakom inbjudan till Sverige stod två av de verkligt stora italienska företag som spridit den moderna designen över världen, Alessi och Flos. Företag som givetvis också har ett flertal av Castligionis produkter i sitt sortiment.



Fruit bowl från Alessi

Castiglioni föddes redan 1918 i Milano. 1944 hade han avslutat sina arkitektstudier och började genast sitt arbete, som i många fall skulle bli rent epokgörande, tillsammans med sin bror, Pier Giacomo. En man som tyvärr inte heller finns i livet idag.
Achille var också en av grundarna till ADI, Industrial Design Association. Från 1969 till 1993 arbetade Castligioni som professor på Fakulteten för Industriell Design i Milano och Torino. Hans verk finns idag representerade på ett flertal museum världen över, bland annat på Museum of Modern Art i New York.



Bestick-set från Alessi

Hela Castligiones liv har kretsat kring färg, form, teknik och material. Den skapande processen har varit lika viktig för honom som livet självt. Under sina drygt 50 år i branschen har han ritat mer än 150 olika objekt, allt från lampor, bokhyllor och bestick till telefoner, dammsugare och bilstolar.
En av de allra viktigaste detaljerna i hans skapande är att föremålen han designar ska vara funktionella. Eller som han själv sa:
– Fantasi är som marmelad. Om man inte har kunskapen, som att bre ut den på brödet, blir allt bara kladdigt!



Ölglas från Alessi

Det var en åldrad men inte på något sätt trött mästare vi då mötte i Alessis Showroom i Stockholm. Fortfarande enormt nyfiken på livet och på saker omkring honom. En stor del av vårt tyvärr alldeles för korta samtal med honom kom att handla om ljussättning. Både för att Castligoni är berömd just för sina fantastiska lampor. När vi frågade honom om vad som kännetecknar en bra belysning så svarade han följande:
– Man borde tänka på hur den artificiella interventionen inverkar på det naturella ljuset. För det mesta noterar jag att mina kollegor försöker att ersätta solljuset, mer än att försöka komplettera det. Något jag själv finner en aning förmätet.



Achille Castligioni var mannen bakom lampor som Arco, Splügen Bräu, Parentesi, Fucsia och Brera, bara för att nämna några av dem. Alla med ett gemensamt, de vittnar om Castligionis ”ljuskänslighet” och kärlek för harmoni.
Många gånger är det kanske så att känner igen hans produkter som finns avbildade i tidningar och böcker samt utställda på museum och till salu på de stora auktionshusen. Men ändå är man inte säker på vem som egentligen designat dem.




När Castligioni fick i uppdrag att göra en askkopp, Ash-tray åt Alessi så tog han sig en ordentlig funderare på vad man egentligen behöver när man är rökare och ska till att aska sin cigarett.
– Man ska kunna lägga ner sin cigarett under rökningen utan att den faller, sedan ska själva askkoppen vara lätt att göra ren.


Av: Nicola Chessa/Nisbeths resblogg
Foto: Pressbild/http://www.alessi.com/en/products/designers/achille-castiglioni

Kommentarer