fredag 1 juli 2016

Antika Side - älskad av både romare och charterturister

Det är inte så många som reser hit nu, efter terrordåden i Istanbul och Ankara och den senaste militärkuppen. I olika tidningsreportage ser man hur turismen minskat i Turkiet. Kan bara tänka mig vilka svårigheter detta kommer få i landet på lång sikt. Vad ska alla människor som arbetar och äger hotell, restauranger och affärer göra? Blir det lika öde som i Tunisien och Egypten, eller kommer vi att glömma allt?Här har ni resterna av Apollos tempel i Side.

Den antika badorten Side i Turkiet har genom åren inte bara sett svenska charterturister bada längs stränderna, staden har intagits av både greker och romare.Alexander den store erövrade Side år 333 f kr. Romaren Pompejus gjorde sedan staden sin år 67 f kr och kejsaren Augustus var ofta här. Idag finns det en hel del rester kvar av fornstora dagar, som tempel, en akvekukt och en amfiteater.


Den romerska amfiteatern ligger alldeles vid stadsgränsen. Du får också en underbar utsikt in över den nya staden.Det finns många caféer och restauranger i staden men framförallt olika affärer med både turistiskt krimskrams och riktigt fina varor, som snygga skinnväskor.Se en film här från den gamla delen av staden, från dagens shopping och sevärdheter till hur staden ser ut på kvällen.En man tar igen sig utanför en moské. Olika ytor på byggnaden har fått olika kakelmönster, så vackert.


Havet lockar alltid, utanför Side finns en lång härlig sandstrand.Här en film om Side från Detur, med lite rörliga bilder från staden.

Text och bild: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar