En paus på Cypern - med besök i St Lazarus kyrkan

Många av er som läser det här har säkert redan varit där, Cypern är nämligen en av våra mest älskade semesteröar. Hit har vi rest sedan 60-talet, både under vinter, vår, sommar och höst.  




Men turismen går längre tillbaka i tiden än så. Ön är känd för sin skönhet sedan flera tusen år tillbaka. Och inte bara för sina vackra vyer utan också för sin gästfrihet. Redan de gamla romarna hittade hit på sin tid. Cypern har faktiskt tagit emot många illustra besökare genom åren, som den berömda Cleopatra. Hon brukade ta en och annan time-out på denna ö.




Jag bodde på hotellet Sentido Sandy beach utanför Larnaca, tillsammans med bland annat denna söta katt.


Här är vad som då var min utsikt från hotellrummet - mot poolen och det härliga havet. Jag hade all inclusive på hotellet, något jag faktiskt var riktigt nöjd med. Maten var enkel men smakade alltid bra. Efterrätterna var helt underbara, speciellt deras hemlagade jordgubbspaj!




En film om hotellet Sentido Sandy beach här.



Cypern är därför mycket rik på historiska lämningar så är det absolut värt att avlägga ett par dagar av vistelsen för kulturella äventyr, som att upptäcka öns fängslande historia. verklig eller kanske något mer fantasifull.



Ön är nämligen känd som den omtalade skönheten Afrodites födelseplats, det var här som hon bländade vacker steg upp ur havet, stående på ett snäckskal för att sedan vandra i land. Och just den strand där hon påstås ha uppstått, utanför Pafos på västra Cypern, finns det en mindre klippa i havet som många turister vill ta en bild på.



Grekisk mytologi hålls fortfarande levande, för det sägs att vill man föryngra sig hela 10 år så ska man simma tre varv motsols den lilla klippan. Vi hann tyvärr inte prova under vår resa till ön, så vi kan alltså inte garantera något...


Strandpromenaden i Larnaka lockar inte bara turister..

Nästan 600 000 människor på på ön som är ca 6000 km meter stor. Sedan 1974 finns FN på ön som har i uppgift att bevaka gränsen, den ”gröna linjen”, mellan den grekcypriotiska i söder dit turisterna kommer till den turkcypriotiska delen i norr.


St Lazarus kyrkan i Larnaca - ett måste under besöket i Larnaca

Här i Larnaca landar charterflygen, men trots dess storstads-ambitioner har man ändå lyckats att bevara dess natursköna miljöer och stränder i det närmaste orörda. Kontentan är kombination av historiska och kulturella sevärdheter, med undersköna stränder och alla bekvämligheter som en storstad kan erbjuda. Här finns en hel del bra shopping och mysiga restauranger.



För mig blev besöket i St Lazaruskyrkan en underbar och mäktig upplevelse. Lazarus själv återuppväcktes en gång av Kristus och blev sedan, många år senare, utnämnd till biskop. Han ligger begravd i kyrkan och det går bra att besöka hans grav på ena sidan av altaret. Jag fick en mycket stark upplevelse vid graven som jag sent kommer att glömma.





Se en film från kyrkan här ovan.

Text och foto: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg och filmer Youtube

Kommentarer