Semester i Sorrento - från provolone till en drink på Piazza Tasso


De klassiska semesterorten Sorrento har älskats av soldyrkare genom århundradena. Det är också en plats jag besökt många gånger under mina resor längs Amalfikusten. 




Kanske är det en något bedagad skönhet, men det är trots allt en stad väl värd att besöka. Överallt i staden får man en glimt av havet utanför.




Det var under 1800-talet som Sorrento blev ett måste på ”Le grand tour” framför allt för rika européer. Idag är de mest engelsmän som hittar hit, överallt hittar man pubar som erbjuder allt från irländsk vispop till fish & chips. 




Var man än tittar ut över havet längs kusten är utsikten helt magnifik. Både under dagen och kvällen. Det går att göra dagsutflykter till både Pompeji och Neapel, ta bara pendeltåget. Så har vi öarna Capri och Ischia som nås med båt samt hela Amalfikusten som nås med buss eller båt.



I filmen här ser vi hur brittiska charterresenärer ser på Sorrento.

Men mycket av den gamla genuina staden lever kvar mitt i allt turistbjäfs. Här finns trånga gränder där tvätten hänger mellan fönstren och de gamla gubbarna drar fortfarande en spader på klassiska arbetarklubben. Klubben som ligger inrymd i en öppen loggia, Sedile Dominova, har vackra målningar på väggarna.




Ska man bada i Sorrento måste man ta hissen eller trapporna ner till stranden. En strand som förövrigt inte är mycket att hurra för, här badar man mest från olika badbryggor. 




På kvällen är det underbart att spana ut över havet och se solen gå ner, med Neapel och Vesuvius i bakgrunden. Här en bild från lyxiga hotellet Grand Hotel Excelsior Vittoria.




I Sorrento finns många bra krogar och än fler spännande affärer. Shopping tillhör absolut ett av kvällsnöjena i stan, med allt från häftiga kläd- och inredningsaffärer till fina matbutiker och flotta juvelerare.



I matbutiken Apreda Francesco på Via del Mare 20 kan ni köpa med er hem allt det goda ni ätit härnere, som äkta mozzarellaost gjord på ren buffelmjölk, färsk och rökt provoloneost och färsk ricottaost i handflätade korgar. 




Familjen Apreda har även ett stort sortiment med korvar, skinkor och andra godsaker. Ni kan själva se i filmen här hur man göra sina buffelmozzarella-flätor.




Överhuvudtaget är detta kanske den trevligaste staden på Amalfikusten att flanera i. Mycket beroende på att Sorrento är en stor stad som fungerar året om. 



Men också för att här går folk verkligen man ur huset för att ta sig en kvällspromenad, en passegiata. Och det blir oftast på huvudgatan Corso Italia som man går fram och tillbaka på, uppklädda och fina. Sedan tar man sig en liten drink eller glass på något av kaféerna på det stora torget Piazza Tasso.



På många av hotellen ingår oftast halvpension. Något som i och för sig kan vara bra, men på de hotell jag bott på under mina semestrar i Sorrento har maten tyvärr varit väldigt ojämn. På några har jag varit riktigt nöjd, på ett annat var maten i det närmaste oätlig, i alla fall för mig. Engelsmännen bredvid mig i matsalen verkade dock gilla chipsen och den friterade fisken...




Men har man råd att ta in på Grand Hotel Excelsior Vittoria, Piazza Tasso 34, så lär maten vara väl värd att vänta på, speciellt med den magnifika utsikten som man har från matsalen. 




När jag åkte charterresa till Sorrento fanns faktiskt detta klassiska hotell med i programmet. Men det går att få en bra deal om man åker utanför högsäsong, och det är väl värt pengarna!




Bara att få njuta av denna solnedgång är en upplevelse i sig. Ön ni ser i mitten av bilden är lyxiga och charmiga Capri som ni når på runt 20 minuter med båt från hamnen i Sorrento.





God mat äter man annars på Il Glicine, Via Sant’ Antonio 2, en trevlig krog som inte är allt för dyr och med en inredning i art noveau-stil. Men det finns många fina restauranger i Sorrento.
Fast vi kan inte undvika att berätta om en av Italiens absolut bästa restauranger som inte ligger i Sorrento men väl ett par kilometer därifrån. 





Närmare bestämt i det annars ganska tråkiga samhället Sant’Agata sui due Golfi. För det är där den trestjärniga lyxkrogen Don Alfonso ligger, Corso Agata 13. Deras vinkällare rymmer 30000 flaskor och i köket härskar Alfonso Iaccarino och hans maka Livia. 


Vill du inte åka hem efter middagen går det faktiskt att ligga över, Don Alfonso har inrett fem lägenheter som tar två till fyra personer. En helt fantastisk frukost ska ingå i priset.



Av: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg
Foto: Agneta Nisbeth, http://www.sorrentotourism.com/ och instagram.com/excelsiorvittoria/ samt film från Youtube



Kommentarer