Paris mest besökta kyrkogård


Mitt i stan ligger den, staden Paris mest besökta kyrkogård Père-Lachaise, över två miljoner människor kommit dit varje år. Det låter kanske lite konstigt, men är egentligen ganska naturligt. På just denna unika kyrkogård ligger nämligen några av världens mest kända personer begravda bland de 
70 000 personer som är jordfästa just här.



Vilket gör att den inte bara lockar besökare kring Allahelgonahelgen som då gått dit för att hedra sin nära och kära som gått hädan. Nej här finns besökare från hela världen som året om bara vill ta en titt på någon berömdhets grav eller kanske bara finna lugnet i detta hela 44 hektar stora parkområde med 5300 träd.



Se bara på vad som hände när popstjärnan Jim Morrison begravdes här 1971 efter en överdos narkotika. Då blev det i det närmaste kaos på grund av alla unga fans som ville hylla den avlidne Morrison. Och så har det varit sedan dess, här finns varje dag året om, färska blommor på graven, och många lämnar privata brev med kärleksförklaringar till den sedan länge döde rockstjärnan.



Men Morrison är ändå en jämförelsevis ny bekantskap för kyrkogårdsbesökarna. Här finns nämligen många berömda storheter från betydligt längre tillbaka. Som den franske marskalken och förde detta kungen av Neapel, Joachim Murat som mördades i badet 1815 eller författaren Honoré de Balzac som bland annat skrev erotiska noveller innan sin död 1850.

Fast där finns också den begåvade dramatikern Jean-Baptiste Molière som avled redan 1673 och den franske författaren och surrealisten Guillaume Apollinaire som begravdes 1918
Vi hittar också kompositörerna Georges Bizét, död 1975, som kanske är mest känd för sin opera ”Carmen” och den lungsjuke Fréderic Chopin  som hade ihop det med Georges Sand. För att inte tala om den odödlige brittiske författaren och dandyn Oscar Wilde som avled 1900. Innan dess hade han hunnit med att skriva många böcker och bli dömd till två års straffarbete för sin homosexualitet, stackarn.



En annan berömdhet det var synd om är den italienske konstnären Amedeo Modigliani som dog 1920, fattig, sjuk av lungsot och påverkad av mångårigt sprit och narkotikamissbruk.
Den stora tragediennen Sarah Bernhardt som avled 1923 finns också begravd på Père-Lachaise kyrkogården. Operasångerskan Maria Callas, som är lika berömd för sin unika röst som för sitt förhållande med den grekiske redarmiljardären Ari Onassis, har varit begravd här men har redan hunnit förflyttats till en annan plats.
Av mer nyligen begravda återfinner vi två franska artister som nog aldrig kommer att glömmas bort; legenden Yves Montand och den unika sångfågeln Edith Piaf som dog 1963, Älskad av en hel värld.


Av Nicola Chessa/Agneta Nisbeth
Foto: http://en.parisinfo.com/

Kommentarer