lördag 18 juni 2016

Mina bästa tips för en resa till lyxiga Capri

Det finns väl få ställen i Europa som är mer perfekta för en lyxig semester än Capri. På denna lilla vackra italienska ö kan ni både vandra längs romantiska stigar och dricka kaffe med berömda filmstjärnor. 
På den världsberömda ”piazzettan” i Capri stad möter man nära nog hela världens kändisar och miljardärer. Men också en hel massa turister från när och fjärran. Här kan du sitta ner och se folklivet passera förbi, men tänk på att det är mycket dyrt, så jag skulle inte beställa in mat... Dessutom finns det bättre ställen att äta på.Det är på Piazzettan som allt händer under kvällarna.


I närheten finns också möjlighet för öns besökare att köpa dig ett diamanthalsband för miljonen och en ny väska från Gucci eller en sjal från Hermes. 
Allt medan andra turister tagit sig hit med kikare och kamera om halsen för att titta på fåglar eller för att plåta några rara blommor ute på sina vandringar i bergen. Det är inte undra på att Capri aldrig upphör att fascinera sina besökare.Här finns massor av citronträd, man kan också köpa en flaska Limoncello di Capri med sig med. En söt med god citronlikör som serveras väl kyld.
Redan de gamla romarna insåg snabbt att den lilla ön Capri med sina blott 10 kvadratkilometers yta var en underbar och unik plats att vila upp sig på. Den romerske kejsaren Tiberius byggde sig omkring över 10 villor på ön och sedan har det liksom bara fortsatt. Se villa Jovis i Youtube-filmen här nedan.
På 1800-talet blev ön en tummelplats för den europeiska överklassen och många kända personer skaffade sig ett eget hus på Capri. Se en film här från Villa San Michele i Anacapri, en gång den svenske doktorn Axel Munthes vackra hem.

Däribland den svenske läkaren Axel Munthe och hans hem Villa San Michele uppe i Anacapri, som ni ser i filmen ovan, är idag ett välbesökt museum. På kvällarna under sommaren kan man lyssna på fantastiska konserter i trädgården. Villa San Michele är verkligen en magisk plats, bara utsikten är värt ett besök!
Andra kända personer var fransk-svenske libertinen Jacques Adelswärd von Fersen. Han ordnade legendariska fester i sitt hem där han levde med sin unge pojkvän. Ni kan se bilder från hans hem i filmen här ovan.Uppe i Anacapri samlas folk runt den vackra vita kyrkan, speciellt under söndagar då det är dags för mässa.

På ön bodde bland annat också författarna Norman Douglas, Graham Greene och Curzio Malaparte. Andra kända besökare på ön är Lenin, Gorkij och Hemingway. Kända människor som idag äger hus på ön är bland andra skådespelerskan Sophia Loren och designern Valentino.


Det är inga problem att hitta märkesutiker på ön, vill man lyxshoppa så har ni kommit rätt.

Varje dag besöks ön av över 9000 personer. Så det är kanske inte så underligt att Capri även blivit min favoritplats på jorden. Ända sedan jag var här första gången på en dagsutflykt för över 30 år sedan har jag haft en oerhört stark längtat att åka dit igen. Trots att jag då nästan blev nertrampad av alla tusentals turister.Jag försöker därför åka till Capri en gång om året och har turen att få låna några vänners villa uppe i Anacapri under någon höstvecka. Då allt har lugnat ner sig lite efter den stora turistanstormningen och temperaturen har sjunkit till en mer behaglig nivå.


Här ser ni trappan upp till Anacapri som förr var den enda vägen upp till staden på klippan. Nu åker man via en asfalterad väg som slingrar sig upp för berget. Ett tips är att inte stå i bussen, speciellt på högra sidan på vägen upp, om man har anlag för svindel.Ett av Anacapris lyxigare hotell är Relais&Chateaux Hotel Caesar Augustus med en helt underbar utsikt över havet.

Men det bästa råd jag kan ge er redan nu, är åk inte till Capri bara över dagen. Kosta på er minst en natt på hotell, det är nämligen just på eftermiddagen och kvällen som ni kan utforska den vackra ön. Då har alla dagsturister gett sig av och ön visar sitt rätta ansikte. Res helst inte heller dit under augusti, då har alla italienare semester och de flesta hotell är fullbelagda sedan länge, dessutom är det oftast för varmt och vandra runt.Åker man till Capri på en dagsutflykt är det nämligen stor risk att man kommer att avsky ön med sina horder av turister som drar fram genom de smala gränderna. Båtlast efter båtlast med turister kommer till hamnen i Marina Grande, både från Neapel, Amalfi, Salerno, Positano och Sorrento, för att vallas runt på ön som en skock får. På bara några timmar ska hinna med alla Capris sevärdheter.
Ett annat viktigt tips är att stanna sista natten på fastlandet, om man ska flyga hem. Jag har själv varit på ön när det blåst så mycket att färjetrafiken varit helt inställd. Då är det kanske inte så kul att ha en flight som väntar...Text och foto: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg samt filmer från Youtube

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar