måndag 18 juli 2016

Bropromenad, en god burek och krigsminnen från Mostar

Under mitt besök i Kroatien reste jag också till grannlandet Bosnien-Hercegovina. Det tog en hel dag, men det var det väl värt. Jag besökte där staden Mostar som blev känd under kriget 1992. Staden är idag delad mellan Bosniaker och kroater, bara floden Neretva skiljer dem åt.Över floden går den nu så berömda och anrika bron Stari Most som ursprungligen är från 1500-talet men förstördes under kriget, närmare bestämt den 9 november 1993. Idag är den, som ni ser på bilderna här i reportaget, återuppbyggd.
Men det är en speciell känsla att gå över den även idag, på ena sidan finns också ett minnesmärke över kriget och att vi aldrig ska glömma det.Bron återinvigdes 2004 och har idag blivit en turistmagnet i sig, folk fotograferar den från alla håll och kanter.

En mäktig utsikt från bron, bland annat över en moské och de vackra bergen runt staden. Ibland kan man också se några modiga, eller kanske dumdristiga unga män, som hoppar ner i floden, från bron, mot betalning.Man har också anordnat Red Bull Cliff Diving i staden, då man hoppar på ett mer organiserat sett, något ni kan se i filmen här ovan.I de gamla delarna av staden, på bägge sidor om bron, kan man hitta massor av restauranger och affärer. De mesta säljer dock mest turistprylar av olika slag. Men det är en charmig plats att vandra på med sina kullerstensgator.
Minnena av kriget finns fortfarande där, i folkets tankar och genom synliga kulhål i husfasader, men man känner sig också otroligt välkommen till landet och staden.
Jag tog själv en liten tur runt i stadsdelarna med något färre turisthordar. Lyckades hitta ett litet bageri med supergoda och mycket billiga piroger av filodeg, de kallas för pita eller burek. Den jag åt var fylld av spenat och någon typ av fetaost.
På väg till Mostar stannade vi också till för en tur till denna gamla borg. Bosnien-Hercegovina är ett mycket vackert land, här bor bara runt 3,4 miljoner invånare och största stad är huvudstaden Sarajevo.Idag är Mostar som sagt åter en turiststad, med all rätta, här finns mycket att se. Men för att vi inte ska glömma vad som hänt lägger jag också med en film från hur det såg ut under och precis efter kriget.Av Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg
Foto: Agneta Nisbeth och film Youtube


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar