fredag 8 juli 2016

Till souken i Tunis


Skildringen från min bröllops-reportage-kryssning i Medelhavet fortsätter. Det var visserligen några år sedan jag reste med skeppet som nu döpts om till MSC Sinfonia. Men känslan ombord är den samma idag. Efter en något stormig natt anlände vi i alla fall till Tunisien.  Dag 5 onsdag –vi anlöper huvudstaden Tunis.


Lite försenade kom vi in till La Goletta, alldeles utanför Tunis. Det hade blåst lite under natten men sen blev det vindstilla. Vattnet glittrade i solskenet när vi stod vid relingen och tittade på när kaptenen la till vid kajen. För att kunna gå av här måste vi fylla i ett visum, men det tog bara någon minut och sedan var det bara att visa upp passet och lämna båten.
Mattor till salu finns överallt i souken i Tunis.

Även här fanns en buss som tog oss in till staden Tunis, den kostade 70 kronor, en väl värd investering. För nu kom vi direkt in i den gamla medinan och souken med sina affärer. Mycket av det som såldes var visserligen turistkrafs, men det fanns verkligen många fina saker också.
Det var inte så många som åkte med bussen, de allra flesta valde istället att åka på en organiserad utflykt, där man fick se mycket mer. Dessutom var man säker på att hinna med båten, även om en försening skulle inträffa. Det var förresten därför vi blev försenade kvällen innan på Sicilien. Bussarna som hade tagit kryssningsgästerna till Taormina blev fast på motorvägen efter en olycka, men båten väntade givetvis in dem alla. Lite mer riskabelt är det då att ge sig ut på egen hand då man måste passa tiderna själv.
Efter ett par timmar i land tog vi bussen tillbaka till båten för att sola och bada. Nu kontrollerade de inte bara passen och det lilla passerkortet utan också innehållet i våra väskor, det var precis som på flyget. Det var bra, man kände sig betydligt tryggare.

Nu väntade solstolarna, men först blev det en lunch på akterdäck. Vi stannade ett par timmar vid poolen denna gång, för att bättra på solbrännan lite. Sedan blev det en liten stund till i hytten innan nästa begivenhet. Denna dag skulle nämligen alla brudpar ombord träffas för en liten fest med tårta, champagne och underhållning. Festen började med en skål tillsammans med kaptenen och avslutades med dans. Det visade sig att det var massor av brudpar ombord, varav ett italienskt par som firade sin 43-åriga bröllopsdag. Det ni! Det blev dom som fick inleda dansen, jättegulligt.

Av Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg
Foto: Agneta Nisbeth och pressbild skepp samt film från Youtube

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar