Lanzarote - lavalandskap och gyllengula stränder

Den populära Kanarieön Lanzarote är något mindre än grannön Fuerteventura, här faschineras man av ett mycket kargt lavalandskap och gyllengula stränder. Lanzarote genomgick 1730 en sexårig lång vulkaneruption som förvandlade öns topografi för alltid. Elva byar försvann under lavan men enligt de då tidens skildrare dog endast två personer under eruptionen. Vi ett par ställe har man byggt kyrkor för att markera platsen där lavan stannade i sin frammarsch.



Husen är ofta låga och vitkalkade med gröna och blå fönsterluckor och dörrkarmar. Kanske är Lanzarote den ö som har mest att erbjuda om man är ute efter mångfald under semestern, kultur, unika panoraman, mat och sevärdheter.




Under 1730-talet skakades ön av några våldsamma vulkanutbrott och en tredjedel av ön begravdes av ett tjockt lavalager. Öns vulkaniska ursprung gör att för varje kilometer man åker förändras omgivningen, vissa gånger även på ett mycket överraskande sätt.


Från månliknade vidder till helt osannolika sanddyner, eller oändliga svarta dalar som nästan klättrar upp på de kringliggande bergen.




Sedan till synes oändliga rader av gropar delvis omringade av små stenmurar, här odlas nämligen vin, häpnadsväckande nog. En vinranka för varje grop. En syn som inger respekt, respekt inför öbefolkningens enorma ansträngningar, år efter år för att överhuvudtaget kunna urvinna något ur denna oerhört snåla jord.



En stor del av detta karga område är idag en välbesökt nationalpark, Timafaya. Här kan man bland annat rida kamel över lavabergen. På restaurangen som ligger inom området kan man äta kött som grillas direkt över en glödande het lavkrater.



Vulkangrillad kyckling smakar något alldeles särskilt, vi lovar! Vid Cueva de los Verdes finns både spännande grottor och lavatunnlar, dessutom har man byggt en fantastiskt fin konsertsal med 1000 sittplatser.


Ta en tur runt ön och upptäck det fantastiska landskapet och de vidsträckta stränderna.



Ön är också känd för sin världsberömda spanske konstnär César Manrique, som föddes 1919 och dog 1992 efter en bilolycka. Hans själ verkligen lever kvar på ön. Det finns nog få personer som har kunnat påverka sin omgivning så mycket som han lyckats göra, han lämnade efter sig ett enormt arv, både arkitektoniskt och konstnärligt.



Överallt märks Manriques kärlek till naturen och hans eviga letande efter Lanzarotes själ. Hans mest kända landmärke är de berömda färgglada vindskulpturerna som är strödda lite här och var över ön. Dessutom bestämde han att inga större hotell eller annan höghusliknande bebyggelse kunde få fäste här.



Manrique har vid Jameros del Agua byggt en restaurang och nattklubb i det inre av en utslocknad vulkan, där finns också en underjordisk sjö med unika albinoräkor. Cesar Manriques hem och ateljé som har blivit museum i Teguise är öppet året om med en egen liten pool. Kaktusträdgården som han anlade ligger i Guatiza. För att kunna titta på allt detta rekommenderar vi att hyra en bil eller åka på en organiserad utflykt, annars missar man för mycket.


Gillar man att ha koll på läget så skall man palla sig till Mirador del Rio på öns norra del. Därifrån man kan se en hel skärgård av småöar, den vackra Chinijos arkipelagen. Intressant att besöka är även jordbruksmuseet El Patio i Tiagua, näraTeguise, museet är en gammal gård där man klan se hur jordbruket gick till förr i världen och smaka på deras underbara malvasia-vin.



En bild från Costa Teguise - blåsigt med med en härligt värmande sol även under vintermånaderna.



De allra flesta som reser till Lanzarote åker med charter, då finns det fyra olika ställen som alla ligger längs östkusten att välja bland; det kargt charmiga Costa Teguise som samlar en internationell publik, familjestället Matagorda.



Det något större och vildare Puerto del Carmen där nattlivet frodas. Och så till sist den pittoreska, gemytliga byn Playa Blanca längst i söder dit mest barnfamiljer åker.
Lanzarotes viktigaste turistort är alltså Puerto del Carmen, som sin ringa storlek till trots kan erbjuda allt man kan tänka sig inom turismnäringen. Restauranger, diskobarer, hotell och affärer. Samt bad naturligtvis.



Ön kan erbjuda det bästa även när det gäller stränder. Några namn som måste nämnas är Papagallo Playa och Playa Blanca. Undvik kusterna mot öst, då strömmarna är synnerliga starka och därför icke att rekommendera för bad. Speciellt inte för barnfamiljer. Arrecife är huvudort på ön och det märks. Industrier, trafik och mycket folk.



Kanske inte så mysigt men vi rekommenderar ändå att se stadens bägge slott, San José och San Gabriel, som numera är museer. Ett måste är också den lilla pärlan Yaiza. en prisad by där alla hus är vita, med gröna fönster och överallt är det rent prydligt. Gillar man fisk då är det värt att palla sig mot nord, till Arrieta och njuta av en fiskmiddag på en restaurang med havsutsikt.



Njut av det karga landskapet - men också av all blomsterprakt, här utanför ett hotell i Costa Teguise.


Var man än befinner sig på ön finns havet nära. Vackert både i dåligt väder och i sol, en dag som på bilden.



Av Nicola Chessa och Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg
Foto: Agneta Nisbeth och Turismo Lanzarote samt film Youtube






Kommentarer