Bästa tipsen för en paketresa till Italien

Kanske det skulle passa med en resa till solen i sommar, för vem längtar inte till Italien? Men frågan är snarare var ni ska resa i landet och varför?



Ett foto från den berömda Amalfikusten

Eftersom jag bott i Italien under ett par år i slutet av 70- och sedan även 80-talet får jag ofta frågor om resor till landet. Här får ni några tips hur ni kan bästa uppleva Italien med en paketresa hos fyra av charterbolagen.

Just i detta reportage har jag valt att visa resor med de olika charterbolagen. Eftersom man ofta inte har allt för mycket tid att ta sig ner till själva resmålet vill man åka kortaste vägen med flyg och undvika allt får många och långa byten. Både SAS, Norwegian och Ryanair har direktflyg till olika platser i Italien, något som en del charterbolag också utnyttjar. Även bolag som Ticket och Resia har färdiga resepaket att erbjuda om du inte vill fixa det via nätet.


Vackra Capri är en av världens vackraste öar, men stanna över natten. Då upplever man ön på allra bästa sätt eftersom dagsturisterna då lämnat stället för att åka hem till sina hotell på fastlandet.


Ving

Vings hemsida hittar man badresor till Amalfikusten, Sardinien och Sicilien som alla går under sommaren. Men också resor till Forte dei Marmi och Viareggio i Toscana, dit italienarna själva reser på semester. Härifrån har ni också nära till städer som Pisa, Lucca och underbara Florens med alla sina museum och sevärdheter.


Missa inte en resa till magnifika Florens om ni reser till kusten i Toscana. Med alla museum, kyrkor, palats och parker som finns att se här får ni en riktigt underbar "kulturchock" på köpet.

På Sicilien kan man välja flera olika orter, Naxos och Taormina samt till badorten Cefalu. Till Sicilien flyger de med Norwegian som tar en till direkt till Catania om man ska till Naxos och Taormina eller med SAS till Palermo, med ett byte, om man ska till närbelägna badorten Cefalu.


Det finns mycket att upptäcka på vackra Sicilien.

Till barnvänliga Sardinien och den populära semesterorten Alghero eller lyxiga Costa Smeralda flyger man bland annat med Norwegian, planet går direkt till Olbia som också ligger på ön. Annars blir det minst ett planbyte.

Väljer man att resa till Amalfikusten, kan man bo i Sorrento, Positano eller Capri. Ving har inga direktflyg att erbjuda, så det blir minst ett stopp på vägen, tx i Tyskland.



Här ovan en bild från ett av Vings hotell på Capri, San Michele uppe i Anacapri. Här själv bott här i två underbara veckor, med god mat och en utsikt från matsalen som jag drömmer om än idag. Inget fel på poolen heller som svalkar skönt under heta dagar.



Personligen älskar jag Anacapri, här är det stillsammare och mer vardagligt att leva. Nere i Capri är det på den lilla Piazzettan, torget vid linbanan, som kändisarna samlas under kvällarna. Och alla vi andra, som synes på bilden ovan.




Så här vackert kan man bo i Positano - hit går att resa hit med Ving. Bilden från en av mina många resor till Amalfikusten.

Till Positano kanske man inte ska resa med små barn, då stränderna är ganska små och det blir många trappor upp och ner från hotellet. Hela staden ligger ju vackert utspridd på en brand klippa, det både ser och är vackert men innebär en hel del vandrande i hettan. Kanske bra att tänka på även om man har lite svårt att gå. Det finns heller inte så mycket att göra, förutom att äta middag.


Tui

Med Tui kan ni resa direkt till två olika platser, med eget charterplan, till öarna Sicilien och Sardinien. Men de har också resor till Amalfikusten med reguljärflyg och ett flygplanbyte.


Väljer man Amalfikusten med Tui har ni flera olika alternativ, mäktiga Amalfi med sin fina katedral, närbelägna Minori, Positano, Sorrento och så den för svenskar ännu ganska okända ön Ischia med sina varma källor.



För ett par år sedan bodde på ett litet charmigt hotell nära hamnen och njöt av deras poolvatten som var extra välgörande, man fick bara bada i max 15 minuter åt gången. Maten åt vi på hotellet och det var inget fel på den heller. En ö jag varmt rekommenderar.

På den spännande ön Sardinien kan man välja på staden Alghero och däromkring liggande platser samt nyheten Budoni och Costa Smeralda. För några år sedan åkte jag och min sambo ner till Alghero - då med Fritidsresor som idag heter Tui - där vi valde ett lägenhetshotell så vi själva kunde laga vår mat. I Alghero finns många härliga mataffärer och supermarkets där man kan köpa läckra råvaror. Naturligtvis finns det också många bra restauranger att prova.


Så här såg det ut när jag åkte över till Sardinien för några år sedan och gick en promenad i staden Alghero.

På Sicilien kan man bo i staden Taormina, badorten Letojanni eller Giardini Naxos som ligger vid stranden nedanför Taormina. De har även orterna Cefalu och Siracusa.


Väljer man resmålet Taormina så får man också lite stadskänsla på köpet. Utsikten över havet är makalös.
Jag har flera gånger valt att bo även nere i Naxos, med närhet till havet. Bland annat har jag stannat på ett lägenhetshotell som finns i Tui's utbud, enkla med trevliga Villa Giardini som också har en pool.


Solresor

Med Solresor talar vi rena charterresor med direktflyg till Kalabrien i södra Italien. Här finns det två olika platser att välja på Capo Vaticano och Tropea eller Pizzo.


Man kan också välja deras egen Premium-resa till Kalabrien där man har halvpension på hotellet och en massa olika utflykter inkluderade i priset.


Stranden vid Garden Resort utanför Pizzo, helt privat är den också. Dessutom finns en restaurang vid stranden som också ingår i all inclusive, med supergod hemgjord glass.

Under en resa jag gjorde för några år sedan valde jag att bo vid en resort vid havet i närheten av Pizzo. Hotellet heter nu Garden Resort Calabria och erbjuder sina gäster all inclusive. Ligger precis vid havet men har också två gigantiska pooler.


Så här ser det ut i staden Pizzo, med utsikt över den lilla stranden med härligt kristallklart vatten.

Inte så charmigt kanske att bo på en stor hotellanläggning men bra läge om man vill sticka iväg till mysiga Pizzo för att ta en glass, den berömda Tartufo-tryffeln kanske?


Poolerna på hotellet var mycket uppskattade även om de flesta föredrog att sola vid och bara i havet.

Apollo

Bolaget Apollo inga egna resor till Italien i sommar men säljer precis som Ving, resor med reguljärflyg till olika orter. Så även till olika storstäder i Italien samt till Toscana.


I Toscana kan man både njuta av den vackra landsbygden eller besöka alla de spännande städerna Florens, Pisa, Siena, Volterra, Grosseto, och Cortona samt Perugia i det minst lika vackra landskapet Umbrien. Här bestämmer du själv förutom hotell också både reslängd och flygbolag.

Precis som de flesta andra charterbolag har man resor till Sardinien och Sicilien dit man kan åka till olika badorter med reguljärflyg, precis som de andra charterbolagen.


Men man kan också välja en resa till den lilla men charmiga staden Carole som ligger bara 8 mil från Venedig. Perfekt om man vill kombinera sol och bad med ett besök i en av världens mest magiska städer.


I Venedig är det ofta fullt med folk från hela världen oftast där på en dagsutflykt, men sover ni över en natt och går upp tidigt om morgonen så får ni chansen att se staden utan folk överallt.

Text och foto: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg samt skärmdumpar från respektive resebolag







Kommentarer