Funderar du på en träningsresa? Här får du mina bästa tips

På senare år har marknaden för olika träningsresor fullkomligt exploderat. Här granskar jag utbudet hos några av de största charterbolagen och vad det kan kosta att åka iväg på en veckas semester.




Det går bra att åka på en träningsresa även om man inte på något sätt är en träningsfanatiker. Jag har nu varit iväg på ett antal, och jag är allt annat en en vältränad ung tjej. Snarare en medelålders kvinna som hatar att springa och gå på gym. Men jag vill ändå inte bara ligga på en solstol under resan. Istället ser jag min semester som en anledning att komma i bättre form. Samtidigt som jag bara vill njuta av en god bok vid poolen.



En blick över den jättelika anläggningen Las Playitas på ön Fuerteventura.

Första träningsresan jag gjorde gick till träningscentret Playitas på Fuerteventura, här finns både lägenheter med självhushåll, hotell och villor med egen pool att välja bland. Man kan också beställa halv eller helpension, om man inte vill äta ute eller laga maten själv. Nästan all träning ingår, det är bara att välja det som passar dig bäst och skippa det andra för en lugn stund vid poolen eller havet intill.
Det är Apollo som ordnar resor hit, de har nu också samlat att träningsresor under Apollo-sports. På samma ö finns nu också ytterligare ett sporthotell och det är La Pared som drivs av just Playitas.

En vecka kostar från 4200 kronor per person i delat rum i lägenhet, utan måltider.



Apollo har även träningsresor till länder som Grekland och Levante Beach Resort på Rhodos som också har en mängd sport- och träningsaktiviteter att välja på. Här kan du också välja hel eller halvpension.

En vecka kostar från 4000 kronor per person i delat rum, med frukost - 5600 kr med helpension.



På en annan av Kanarieöarna, på Lanzarote, hittar vi HD Beach Resort. Här har jag också tillbringat en vecka för att komma i form. Det blev minst ett pass yoga och pilates varje dag samt några pass i gymmet, plus många och långa promenader längs stranden vid havet.




Detta är vägen in till hotellet, kantad av blommor.

HD Beach resort är ett All inclusive hotell så du behöver inte ens plocka fram plånboken för en drink på kvällen när du kopplar av.

En vecka kostar från 8000 kr per person i delat rum, med all inclusive.




Ett annat alternativ ligger i Thailand, här talar vi ett hotell som även används av proffsen, nämligen Thanyapura Sports hotel som ligger mitt i djungeln på ön Phuket. Detta är Sydostasiens största träningshotell.


Här en bild ovan från morgonyogan på hotel Lopesan Baobab på Gran Canaria.

Även Tui har sina träningsresor. De har delat in det i olika typer av träning, som yoga/wellness, tennis, löpning, cykling, golf och dykning. Sedan finns också de olika hotellkoncepten Tui Magic Life, Robinson och Club La Santa.


Poolen på Sofitel lockar, speciellt när det är ebb i havet utanför.

Men många hotell har gratis yoga varje morgon i hotellträdgården, som på underbara Sofitel Krabi i Thailand. Bara kolla upp om du tycker det räcker, stället har också ett mycket bra gym som är öppet dygnet runt och landets största pool som det tar ett bra tag att simma runt i.



Club La Santa som ligger på Lanzarote får man fri tillgång till mer än 60 olika sporter och gympapass, tre uppvärmda pooler och underhållning. Man bor i egna lägenheter men kan också boka halvpension om man föredrar det.

Kostar från 13.300 kr per person i delat rum, utan några måltider, med helpension drygt 15.000 kr per person.


Ett av hotellen i Tui Magic Life är Magic Life Jacaranda Imperial i Side i Turkiet som ger en verklig All Inclusive-semester med inte bara mat och dryck utan också all träning, som pilates, spinning, tennis yoga och basket. Bara för att nämna några av alla aktiviteter.

En vecka kostar från 8400 per person i delat rum, med all incluisve (reguljärflyg)



De har som sagt även alternativet Robinson, med hotell som erbjuder både sport, hälsa och relax. Här satsas även på maten, helpension eller All Inclusive ingår, förutom en massa olika sportaktiviteter.



Väljer man hotellet Robinson Club Cala Serena Cala D'Or på Mallorca ser det ut så här, med stor pool, många olika sportaktiviteter och god mat, halvpension ingår.

En vecka i delat rum kostar 11.000 kr per person, med helpension.



Ving har också satsat på egna träningsresor. Förutom deras egna hotellkoncept Sunwing eller Sunprime har de även en hel del andra hotell med träningsmöjligheter av olika slag.

Här finns bland annat Kom i form-resor, för dig som behöver få inspiration för att komma igång med träningen. Men det finns även yogaresor och resor som satsat på löpning, cykling och golf. Bara för att nämna några alternativ.


Här en del av den generösa buffén på ett Sunprime hotell jag har gästat.

På hotellen i Sunprime-kategorin finns bara vuxna utan barn, här kan man också beställa till goda måltidspaket som jag gjorde. Ingår gör alltid frukost och gratis SATS-klasser.
Här tränade jag också varje dag, yoga mestadels. När jag inte simmade längder i poolen.



Ett exempel är detta Sunprime-hotell i Side som ligger direkt på stranden. Här kan du både träna och sola och äta mat när och hur du vill.

Kostar från 4800 kr per person i delat rum med frukost, för 850 kr per person får man också middag fem av dagarna.




Här ett annat hotell i Sunprime-kategorin, denna gång på Gran Canaria på Playa Ingles dit man kan åka året om.

Kostar från 7500 kr per person i delat rum, utan måltider, med 1400 kr per person får ni frukost alla dagar och middag fem dagar.



Det du första ska börja fundera över är vad du främst vill få ut av resan. Är det att träna hårt och testa träningsformer och sporter som du inte känner till? Vill du främst komma i form och må bättre genom att äta sunt eller vill du bara slippa slappa en hel vecka? Det finns också möjlighet att åka med under en gruppresa med gemensamma aktiviteter, det brukar kosta mer men då får man också nya kompisar på köpet och så "tvingas" man att delta på ett annat sätt. Om det nu är bra eller dåligt får du bestämma, inget för mig men kanske helt perfekt för dig.

Idag finns det massor av företag som ordnar träningresor av olika slag och kvaliteter, alla dessa ovan har jag själv testat och kan säga att de fungerar.

Läs även om min resa till Playitas här››

Läs mer om morgonyoga på Lopesan Baobab här››

Text och foto: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg samt faksimil från respektive resebolag

Kommentarer