fredag 1 mars 2019

Mina bästa tips från Sardinen

Ön med de perfekta baden och en mycket intressant historia - följ med på min resa till den populära semesterön Sardinen dör jag bodde under en sommar på 80-talet.En bild från hamnen i  den charmiga staden Alghero. 

De allra flesta svenskar som reser till Sardinien kommer dit med charterflyg från Tui till Alghero, en charmig småstad på västkusten där de flesta också blir inkvarterade. Staden bär tydliga spår av spanjorernas framfart, bland annat genom gatskyltar på spanska, och den gamla stadsdelen omgärdas av en medeltida stadsmur. Innanför den hittar man intressanta minnesmoment som den sengotiska domen Santa Maria och den vackra kyrkan San Francesco med sin färgglada kupol av majolika som syns glänsa över hela staden.Vill ni hellre fiska själva går det bra att följa med ut på en fiskebåt. Först fiskar man upp lite godsaker, sedan äter man den ombord på båten, medan man njuter av det vackra havet utanför ön Asinara.


Ett av alternativen på Sardinien med Tui är lilla charmiga Budoni på östkusten med kristallklart vatten.

Många som reser till Sardinien kommer hit just på grund av de underbara stränderna och det kristallklara vattnet som gnistrar vackert i grönt och turkos. Några av de bästa stränderna att besöka är den 9 km långa sandstranden Piscinas i sydväst, Bosa Marina som anses vara renast på ön ligger bara några kilometer utanför Alghero, utanför Oristano ligger Arutas som påminner en om tropikerna, ungdomarnas paradis heter La Cinta och ligger utanför Olbia och Stintino ett långsträckt strandområde i det allra nordligaste hörnet av västkusten, lätt åtkomligt på en dagsutflykt från Alghero.Sassari som ligger bara någon timmes tågfärd från Alghero är framför allt en shoppingstad, den har också en domkyrka, Duomo di San Nicola, med en vacker barockfasad. I staden finns också ett viktigt arkeologiskt museum Ga Sanna som visar upp fynd hittade på ön från tusentals år tillbaka.Här finns ännu inte så många turister, men provinsstaden Oristano som grundades 1070 är ändå mycket intressant. Här hittar man ett antal vackra kyrkor från 1200-talet och utanför staden finns ett antal lämningar från fenicier och romare.Öns största stad heter Cagliari är värd mer än en endagsutflykt. Här finns mycket att titta på. Den gamla delen av staden omges av antika försvarsmurar, innanför hittar man bland annat det arkeologiska museet, stadens pinakotek och ett museum med anatomiska vaxmodeller. Glöm heller inte bort att besöka en av öns allra äldsta kyrkor, San Saturnio som uppfördes redan under 300-talet. Här i stan finns också massor av spännande affärer, flotta restauranger och hippa barer.


Ännu en bild från Alghero - här kan du vandra utan att möta horder av turister.

Sardinien som är en relativt stor ö har ungefär 1 700 000 bofasta personer på en yta av 24 000 kvadratkilometer, är ändå ett av Italiens mest glesbefolkade landskap. Därför är det givande att bege sig inåt landet, bort från de underbara stränderna och baden. Mot bergen och det vackra grönskande landskapet.
En film från inlandet och staden Nuoro - väl värd ett besök.

Sardiniens högsta berg heter förövrigt La Marmorara och är på 1 800 meter.
Värd att besöka är staden Nuoro som ligger mitt på denna grönskande och bergiga ö. Här finns ett viktigt museum för folkets konst, Museo Etnografico och ett museum som är ägnat öns enda Nobelpristagare, författarinnan Grazia Deledda som fick sitt pris 1926.  I hennes namn finns också stadens kanske bästa och mest kända krog, Canne al vento - döpt efter hennes mest berömda roman, restaurangen ligger på Via Biasi 159 i Nuoro.Även om ni inte har råd att bo där så måste ni ta en tur till det lyxiga Costa Smeralda där de internationella jetsettarna semestrar. På många ställen är det visserligen svårt att komma fram, mångmiljonärerna med prins Aga Kahn i spetsen, vill vara i fred i sina privata lyxvillor och eleganta semesterbyar och har därmed satt upp stängsel och staket för att hålla oss andra ute. Men ni kan lätt ta er till orter som Porto Rotondo, Porto Cervo och Baia Sardinia där ni både kan äta gott och roa er på eleganta nattklubbar.


Tui har hotellet Valle delle Erica att erbjuda på lyxkusten Costa Smeralda.

Ön som lär ha varit befolkad i hela 150 000 år har en brokig historia. Många olika folkstammar har invaderat ön genom åren, allt från araber till spanjorer och romare.  Överallt runt på Sardinien finns det därför rester av mycket gamla bosättningar och gravar, vissa redan från 3000-talet f Kr. Men de allra flesta av lämningarna är från bronsåldern och de är så kallade Nuragher, försvarstorn av sten. Ett ställa att se dessa är Su Nuraxi i Barumini ca 60 km norr om Cagliari. Den har precis blivit förklarats som en del av Italiens världsarv, nuraghen här är byggd 1500 f Kr och en av de största.En annan intressant plats är Nekropolen Anghelu Ruju som ligger utmed Algheros provinsväg 42, en liten bit utanför Alghero Lido. Det är ett av öns allra viktigaste gravkomplex med ett 30-tal olika gravkamrar belägna i olika grottor. Här bodde folk mellan år 3300 - 2700 f Kr.


Jag vid hamnen i Alghero för ett par år sedan.

Av: Nisbeths resblogg/Agneta Nisbeth & Nicola Chessa och Tui
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar