Romerska ruiner i Salona en bit utanför Split i Kroatien

Idag ligger området helt i ruiner, fast en gång var detta en mäktig stad, men också kejsaren Diocletianus födelseplats. Han levde mellan 245-311 efter Kristus och var en av de få romerska kejsare som faktiskt avgick frivilligt, utan att bli lönnmördad eller avliden i strid.



Den gamla ruinstaden Salona, eller Solin som andra kallar den, ligger egentligen inte alls långt från den moderna kroatiska staden Split som ni också kan se i bakgrunden på bilden nedan. Hit upp kan man åka antingen med en guide och i grupp eller så bara vandra runt helt på egen hand.



När romarna tagit över Illyrien och Salona, som grundades av dalmaterna, blev detta också provinsens egen huvudstad. Det var en stor och ganska betydelsefull stad, idag ligger området helt i ruiner givetvis men man kan ändå få en bra uppfattning om hur stor staden en gång var.


Här finns bland annat ett forum med tempel, en teater, en amfiteater samt andra unika minnesmärken från biskopssätet och den tidiga kristna kyrkan med gravplatser där martyrer från Salona finns begravda.  Kejsaren Diocletianus byggde sig efter ett tag ett nytt palats, nere i Split, på runt 30.000 kvm som idag är en av de bäst bevarade romerska byggnaderna i hela världen. Det var också här han drog sig tillbaka år 305 efter att ha avgått som kejsare. Han avled i december 311.


De mäktiga bergen ni ser i bakgrunden heter Kozjak och Mosor. Över det stora området kan man hitta både rester av ett forum, ett tempel, en amfiteater men också ett unikt minnesmärke, nämligen en av de allra första kyrkorna, med gravplatser där martyrer från Salona finns begravda,


Här ser ni ruinerna av den stora kyrkan som måste ha varit mycket speciell på sin tid eftersom de kristna då förföljdes av romarna.  Staden Salona förstördes till stora delar 614 och vid 634 bodde det inte många människor kvar här, då hade de flesta flytt ner mot havet där Split idag ligger.


Om ni vill besöka området rekommenderas att medta en flaska vatten och bekväma skor. Överallt på området kan man hitta rester av romarnas lämningar, så platsen är väl värd ett besök, speciellt om man är historiskt intresserad.

Läs mer om staden på Kroatiska turistbyråns hemsida här››

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer