Läckerheter från Kroatien och sköna Vis

Man behöver inte precis svälta under resan till vackra Kroatien. Här finns både god mat från hela världen men också en hel massa lokala delikatesser som är väl värda att smaka på. Speciellt deras läckra sötsaker som de läckra mini-donuts som ni ser på bilden nedan men också mycket annat.


Jag kom nyligen hem från en resa i landet där jag besökte både Split och och ön Vis som är lite av ett "dåligt gömt" paradis. Ön har inte alls de stora turisthorder som man hittar överallt annars längs Dalmatiens kuster och öar men en hel massa charm.


På Vis finns nämligen bara de bofasta invånarna samt de turister som övernattar på ön, främst då i de större städerna Vis, där färjorna lägger till, men också charmiga Komiza som ni ser här ovan, ett foto taget från en av alla fina restauranger här.



Överallt hittar man små mysiga caféer och barer som serverar hemgjorda bakelser som smakar helt underbart. Här ovan ser vi in i affärskedjan Cukar som även har matbröd och smörgåsar till salu.



Här ovan en annan bistro, trendiga Fabrika i Komiza, där man även kan få nypressade juicer, nyttiga sallader och läckra mackor, medan man tittar ut över havet och er folket passera förbi på strandpromenaden.


Naturligtvis finns det även många ställen på ön som serverar läcker hemgjord glass med en hel massa olika smaker. Ett perfekt sätt att svalka sig i värmen.



Man hittar också ett otal fina restauranger med god mat och en underbar havsutsikt, just denna krog med uteservering ligger i staden Vis. Här kan man sitta och spana in alla båtar som kommer in till hamnen, dag som kväll.


Passa på att stanna ett par dagar eller varför inte en hel vecka på vackra Vis, här ytterligare en bild på havet och staden Vis.
Det finns bara fyra hotell på hela ön så här bor de allra flesta i egna lägenheter eller b&b som finns lite varstans. Till ön kommer man bäst från Split med bilfärja eller katamaran, den första tar två och en halv timma medan man kommer snabbare med katamaranen, på en och en halv timma bara.

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer