Missa inte en tur till charmiga Trogir

Om ni ska resa över till Kroatien i sommar så missa inte en utflykt till vackra Trogir, bara en kort resa från storstaden Split. Det är en liten stad som fascinerar på många olika sätt. Låt mig berätta mer här...

Trogir är inte en stor stad men har mycket att erbjuda.

Först och främst, Trogir är en charmig och lugn plats där du både kan njuta av sol och bad men ändå känna historiens vingslag på många vis. Staden Trogir har klassats som världsarv av Unesco och den ligger på en liten ö med broförbindelse till både fastlandet och den lilla ön Ciovo som ligger precis bredvid. Det är också på Ciovo som du kan bada, här finns flera fina stränder. Man kan också ta en dagsutflykt med båt ut till någon av öarna i skärgården utanför.


En mäktig borg som ligger vid vattnet i Trogir.

Här finns också en spännande katedral, en borg och en loggia från 1300-talet som på sin tid användes som plats för offentliga rättegångar. På bilden ovan ser ni en del av dem mäktiga Kamerlengoborgen från 1400-talet, på somrarna ordnas här både utställningar och konserter.


Charmiga små gator.

Det finns också många härliga små gränder att strosa runt i och du hittar både charmiga krogar och spännande affärer. Vill ni ta er hit och inte kan hyra en bil så går det bussar flera gånger om dagen från centrala Split och busstationen är precis utanför bron till Trogir, på fastlandssidan. Det tar cirka 45 minuter till en timme beroende på trafik.


En mysig strandpromenad lockar både dag som kväll.

En strandpromenad finns givetvis också, här kan man flanera eller ta en paus på någon av krogarna med en magnifik utsikt över grannön. Här finns också mängder av marknadsstånd som säljer  hemgjorda prylar av olika slag men också läckerheter som glass och friterade munkar. På kvällen blir stämningen en annan och ett charmigt och ganska stillsamt nattliv börjar...


I loggian hölls en gång i tiden stadens rättegångar

Här ser ni hur det ser ut inifrån den berömda loggian från 1300-talet där man förr i världen höll rättegångar och delade ut bestraffningar. Spana in det vackra målade trätaket! Mannen på bilden är en försäljare som ställt upp sina cd-skivor med dalmatiska folkvisor på den gamla marmorbänken som forna domare satt vid.

Du kan också åka hit med en paketresa - bland annat med Ving - läs mer om det här››

Text och foto: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg

Kommentarer