Stilla dagar på Gili Trawangan

Det var några år sedan nu, men jag minns fortfarande den avslappnade atmosfären på en av Indonesiens mest populära öar för backpackers och andra som älskar att ha sand mellan tårna och se magnifika solnedgångar.



Gili Trawangan, Gili Air och Gili Meno är tre paradisöar som ligger precis mellan Bali och Lombok. Just Gili Trawangan är inte speciellt stor, men ändå den största av de tre Gili-öarna.



Det går lätt att cykla eller vandra runt hela Gili Trawangan på runt 45 minuter eller en halvtimme med cykel. Det finns inte ens några bilar här, så när man anländer med båt får man snällt vänta på en häst och vagn som tar dig till hotellet.


Det är ganska mycket turister här, speciellt unga killar och tjejer (många från just Sverige också) som både vill bada, snorkla, sol och festa, festa och festa. För på denna lilla ö finns det verkligen en uppsjö av olika nattklubbar barer och restauranger. Ett varningens ord kan vara på plats också, var försiktig var och vad du dricker. Det har nämligen hänt att några ungdomar blivit förgiftade av billig/dålig sprit.



Men vill man dra sig undan och bara njuta av tystnaden och vågskvalp så går detta också bra. Hela ön känns väldigt avslappad och tyst, mycket beroende på avsaknaden av bilar, men också på grund av den coola stämningen. Några jag mötte sa den påminde lite om Ibiza.


Jag bodde på ett av de större hotellen, som innebar att jag fick bo i en bungalow, i en del av en villa, med egen inhägnade uteplats där jag också hade mitt badrum. Ni ser en del av mitt rums trädgård på bilden ovan. På bilden nedan ser ni min härliga utomhusdusch, dock bara med saltvatten! Det fanns tack och lov en bytta med regnvatten som man kunde använda också.



Stället jag bodde hette Villa Ombak och låg bara en bit från stranden, och med egen stor saltvattenspool. Jag hade ett stort rum med sköna sängar och en egen liten läshörna med mysiga kuddar.


Eftersom detta var en ö och ville vara lite Eco-friendly så hade man inte ett vanligt avlopp för toan, nej här körde man istället med en typ av förbränningstoalett. Ni ser den igenom spegeln på bilden nedan, från mitt utomhusbadrum.


Vattnet runt ön är verkligen kristallklart och inbjuder till underbara bad. På många ställen är botten fylld av vassa stenar och koraller, så glöm inte badskorna. Det är också ebb och flod så ibland får man vandra långt ut i havet för att bada. I augusti 2018 drabbades öarna av ett större jordskalv och turisterna fick evakueras från Gili-öarna.


Text och Foto: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg

Kommentarer