Våga resa ensam! - Mina bästa tips här

Att du måste åka iväg på egen hand är inget skäl att stanna hemma. Så passa nu på att boka den där resan du alltid drömt om. Våga resa ensam, det gör jag hela tiden!

En gata i staden Ostuni i Italien dit jag reste med Rolfs buss.

Visserligen får du ofta betala mer när du är singelresenär än om du åker med någon, men det kan det ibland vara värt för att få komma iväg på din resa. Enkelrumstillägget kommer du inte ifrån på en paketresa och du får betala mer för ett enkelrum än om du delar kostnaden för ett dubbelrum med någon reskamrat.


Här är jag på en rundresa i Apulien. Åkte iväg själv och träffade nya vänner där.

Vare sig det är en stilla solsemester med en charterresa till Kanarieöarna eller en något mer äventyrlig rundresa i Asien som du väljer så får du ändå massor med nya upplevelser med dig hem. På bilden här nedan ser ni mig under en resa till Neapel, med borgen Castel Dell'Ovo i bakgrunden. En av de städer jag oftast besöker i Italien.

Jag på besök i Neapel
Jag på ett besök i Neapel


Här nedan ser ni en bild från en resa jag gjorde till Vietnam, det var en gruppresa runt i den södra delen av landet med Lotus Travel. Jag reste iväg på egen hand men under resans gång så läge jag givetvis känna nya människor från gruppen. Vi hade en lokal guide och reste runt från Saigon till Mekong-deltat och sedan hade vi några stilla dagar vid havet i Mui Ne.

Bild från en restaurang i Mui Ne där jag åt min lunch på egen hand.

Eftersom det ibland kan vara svårt att få med sin familj, partner, väninna eller något annat kul resesällskap eftersom ni;
1 - har svårt att enas om ett resmål. 2 - ni har inte semester tillsammans. 3 - ingen annan av dina vänner eller familj har råd eller möjlighet att resa dit du vill. 4 - du är singel och hittar ingen lämplig resepartner. Eller vad det nu kan vara för andra orsaker...



En selfie från Mekong-floden.

Känns det konstigt att åka iväg själv och sedan inte få någon att dela dina resminnen med? Oroa dig inte, du hittar alltid någon annan att prata med under resan. Ibland har jag till och med fått dra mig undan för att alla verkligen bjuder in mig både hit och dit.

Från en resa till Thailand dit jag rest både ensam och med sällskap.

Du får också lyxen att breda ut dig över hela sängen, oftast får du ändå ett dubbelrum, då helt för dig själv. Ingen störs heller om du vill läsa en bok mitt i natten eller om du vill titta på tv innan du somnar. Ingen stress heller till hotellfrukosten eller att ge dig iväg eller inte på någon utflykt. Du kan göra precis vad du vill, när du vill.


Här kikar jag in i en krog under en vandring i staden Split i Kroatien.

Finns det inga nackdelar alls då? Jo absolut. Om någon skulle fråga mig vad som är största nackdelen med att resa ensam, skulle jag nog säga att gå ut och äta middag ensam varje dag. Men jag äter istället en sen lunch på stan och skippar "nattlivet". Men det är jag det, andra singelresenärer säger kvällarna är roligast, då får de alltid kontakt med andra, resenärer eller bofasta.



Här är jag ute och testar Madrids nattliv, under en bussresa med Ölvemarks, idag Scandorama. För det händer ändå att jag är ute sent ibland...

Ett annat tips är att resa till en egen hyrd lägenhet, där du kan laga mat och äta när du vill. Jag älskar att handla lokala råvaror och tillaga min egen mat på resan. Eller så kan du beställa all inclusive - det är ett mycket bra sätt att få lunch- och middagssällskap om du så behagar.

Jag åker också gärna iväg på en gruppreresa, givetvis med flyg till orten jag ska besöka och där jag då möts av en reseledare, svensk eller lokal, som sedan tar oss runt till olika platser med en buss. Både praktiskt och billigt, för att inte tala om alla trevliga människor du får prata med under resan.

Här är jag i Budapest under en resa med Scandorama.

Har till exempel gjort en bussresa med Lotus travel, till Vietnam, där en duktig guide från landet gav oss en bra bild av både landsbygd och storstad. Sedan en resa med Ölvemarks bussresor som gick till både Portugal och Spanien under en vecka, samt en bussresa med Scandorama till fyra huvudstäder i Europa, Budapest, Wien, Bratislava och Prag.

Från en resa på Sicilien.

Sedan åkte jag iväg med Rolfs Flyg & Buss till Apulien i södra Italien och därefter med en annan rundresa till Sicilien. Alla helt fantastiska resor på sitt sätt och verkligen ett sätt att slippa känna sig ensam, även om man reser själv. Dessutom är det så bekvämt att få uppleva många olika platser på en enda resa, med en bra guide.


Här i den magiskt vackra staden Matera.

Visst är det trevligt att resa med familjen, din partner eller bästa vän, men det är faktiskt lika kul att åka iväg på egen hand. Speciellt om alternativet är att stanna hemma. Resa är livet - Så våga hoppa ombord på tåget bussen eller flyget, du kommer garanterat inte att ångra dig!

Är det något ni undrar över är det bara att fråga!!

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer