Aldrig mätt på marknader

Är du också en som alltid besöker olika marknader och mataffärer när du reser? Jag älskar att botanisera bland matvaror, frukt och grönt. Inte alltid för att handla, det går många gånger lika bra att bara njuta av allt som finns.



Här på bilden ovan är jag inne i den gamla saluhallen i Ungerns vackra huvudstad Budapest. Här fanns verkligen massor att bara titta på och en hel del roliga och läckra godsaker att handla med sig hem. En våning upp hittade man olika matstånd och andra saker att handla med sig hem.



Eller som här, några godsaker från Kroatien och ett kondis på den häftiga ön Vis som ligger några timmars båtresa från staden Split. Det fanns verkligen hur mycket som helst att testa till eftermiddagsfikat. En populär typ är Fritule, som är en typ av friterade munkar. Ett annat är Kremsnita som är en kaka med smördeg och vaniljkräm.



Ibland kan man bara fönstershoppa också, som här från en gata i Italien och en mycket tjusig bröllopstårta som de ställt ut i ett skyltfönster. För vacker att äta nästan!



Och här ser vi ännu fler läckerheter från ett café i Neapel. Även här blev man nästan snurrig i huvudet av utbudet, vad ska man välja?
Bakelserna med jordgubbar och grädde på bilden är de typiska Babà al Rum, en romindränkt kaka av typen savarin. De serveras oftast utan några dekorationer, men är lika goda vilket som.
Sedan har vi Tiramisu som kanske inte behöver en längre förklaring. Ni ser dem längst ner till höger med kakao på toppen. Även Profiterole - de med lite spritsad grädde längst ner till vänster i bilden - som fylls med antingen vaniljkräm eller choklad är en typ av Petit-chou, också mycket poppis i Italien.



Till slut ytterligare en bild från Neapel och en utomhusmarknad där man kunde handla grönsaker och frukt. Eftersom jag föredrar att bo med självhushåll när jag reser till Italien så måste jag handla min egen mat om jag inte ska äta ute varje dag. Jag älskar att laga mat så det är bara ett roligt nöje för mig att shoppa dagens lunch och middag.

Text och foto: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg

Kommentarer