Konstrunda i Wien

Staden Wien bjuder verkligen på många sevärdheter. Men vad sägs om en helg fylld av konst och kultur i den österrikiska huvudstaden? En kort resa bort från Sverige kan ni njuta av ovärdeliga mästerverk, från då och nu.

Konsthistoriska Museet i Wien är ett måste under resan

För några månader sedan var jag på ett kort besök i Wien, men det räckte för att besöka tre museum och en hel massa annat. Här får ni en liten överblick av vad jag tittade på i fråga om konst och kultur.

Här kan man vila efter konstrundan, på Museumplatz i Wien.

Jag och min väninna började vår resa med ett besök i Museum Quartier, på Museumsplatz 1. Som ni ser på bilden ovan finns det härliga och mycket välbesökta soffor i lila att vila ut på mellan konstrundorna.

Museum Quartier är ett område i centrala Wien där man samlat en massa olika museum och konsthallar med allt från bild- och scenkonst till dans, teater och arkitektur som blivit världens största kulturella kvarter. Här är några av de museum som finns på området, vi besökte inte alla...

Leopold Museum bjöd på verk av Egon Schiele och Gustav Klimt.

Leopold Museum visade när vi var där en utställning med unika verk från både Egon Schiele och Gustav Klimt. En helt magnifik upplevelse som jag bär med mig än idag.

Egon Schiele har skapat detta konstverk.


Efter en tur bland konsten passar det bra med kort matpaus i deras snygga, trendiga restaurang med asiatisk prägel. Den bjuder på allt från Poké Bowls till läckra bakverk. Vi valde det sistnämnda, en läcker tårta och en kaffe.

En specialutställning med Gustav Klimt

Mumok (Museum of Modern Art) som låg precis bredvid och vi gick även dit och såg mer modern konst. Bara byggnaden var värd ett besök, dessutom fanns en riktigt snygg presentaffär i bottenvåningen med massor av spännande prylar och konstböcker.

Var tidigt ute på morgonen, det blir lätt långa köer till konstverken, här Gustav Klimt

Fler museum på området som vi dock inte besökte:
Architekturzentrum Wien (Az W) öppnade 1993 och är ett av världens främsta adresser för just arkitektur.
Kunsthalle Wien bjuder också på samtida konst från hela världen i olika utställningar, håll koll på vad de visar via hemsidan.  

Konsthistoriska museet 
Konsthistoriska Museet (Kunsthistorisches Museum) ligger alldeles i närheten av Museum Quartier så det är lika bra att ta denna pärla på en gång. Om ni älskar bra konst kommer ni inte att bli besvikna! Här finns magnifika verk från bland annat Tizian, Arcimboldo, Bruegel, Rubens och Rembrandt. Men också antika föremål från Grekland och Rom.

Unika konstverk av de stora mästarna finns att se på Konsthistoriska museet.
Vi avslutade vår konstrunda här och vilket museum det var! Bara den pampiga byggnaden, som invigdes 1891, är värd ett besök i sig. Ta god tid på er, för det finns verkligen massor att se.
Adress: Maria-Theresien-Platz.

Fler verk från Konsthistoriska Museet.
Missa inte heller Slotten Belvedere (Schloss Belvedere) - övre och nedre. De beställdes en gång av prins Eugen av Savojen men är idag två vackra museum i barockstil där man bland annat kan se Klimts berömda verk Kyssen men också konst från bland andra Monet, Renoir och Van Gogh.
I Nedre Belvedere ser man tillfälliga utställningar och kan även kika in i de privata salongerna och de kungliga sovrummen. I det Övre Belvedere finns en permanent utställning med 500 år av konsthistoria. Adress: Prinz Eugen-Straße 27.



Text och foto: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg

Kommentarer