Så reser vi 2019 - trender och resmål

Det är resebyrån Ticket som tagit fram vad som 2019 kommer att ge oss i fråga om nya restrender, vad vi gör på semestern och till vilka ställen vi vill åka.

Vackra ön Vis i Kroatien

En vy över staden Vis på den kroatiska ön med samma namn. Den magiskt vackra ön Vis, som ligger någon timmes båtresa från Split, är verkligen värd ett besök.

Allt fler reser nu för att få upplevelser, inte längre bara sol och bad. Nu vill vi också ut i naturen för att njuta av friluftsliv medan andra hellre vill även träna på semestern, en aktiv trend som fortfarande håller i sig. Några behöver också en digital detox och väljer då resmål som får dem finna lugnet, utan sin mobiltelefon.


Så här vackert är det i den charmiga staden Salamanca i Spanien, ett av mina egna restips!

– Svenskarna reser i allt större utsträckning för upplevelsernas skull, även om sol och värme alltid kommer vara viktigt för oss nordbor. Fler och fler efterfrågar en mer ”äkta” upplevelse av det land man besöker, oavsett om det handlar om att se något annat än en klassisk huvudstad eller om att komma närmare landets natur, säger Katarina Daniels som är PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.


Här ovan en bild från en bussresa jag borde förra året, med Scandorama.

Upplevelser och en mer variationsrik semester efterfrågas allt mer. Något jag själv mycket väl kan stämma in i, har precis fått smak för bussresor runt om i världen. Flyg till startplatsen och sedan en tur runt med buss till nya spännande platser varje dag. Eller varför inte en kryssning, det är också en resetrend på uppgång enligt Ticket.

Även de som stannar i Europa väljer nu att besöka lite mindre kända städer, något som kallas "secondary cities". Där mötet med kulturen står i centrum, där man kommer i kontakt med befolkningen och låter sig smaka av den lokala maten.


Här är jag på en resa till staden Bratislava, en mer okänd pärla som visade sig ha många positiva överraskningar att bjuda på. Bland annat matmässigt.

–Secondary cities, eller second cities, är en spännande trend oavsett om du redan upplevt Europas alla härliga, klassiska storstäder och är ute efter något nytt, eller helt enkelt vill se en annan sida av semesterlandet än vad storstäderna oftast ger. Lyon är en fantastiskt mysig stad som jag gärna reser tillbaka till, och just nu är jag också sugen på både Gent och Brygge i Belgien, Aarhus i Danmark och Ljubljana i Slovenien, tipsar Katarina Daniels.



Själv kan jag tipsa om några städer jag besökt de senaste åren, som italienska Neapel (som ni ser på bilden ovan), slovakiska Bratislava, spanska Salamanca och den kroatiska ön Vis.

Text och bild: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg

Kommentarer