Upptäck vackra, vilda Korsika

På Korsika hittar du allt för en aktiv semester, här kan du rida, vandra i bergen, dyka i havet, segla, vindsurfa eller bara ligga på stranden. Den franska medelhavsön har ännu inte förstörs av massturismen och är verkligen värd ett besök.

Naturen är helt fantastisk på Korsika.


Även om ön inte är speciellt stor, bara 8700 kvadratkilometer, så finns det mycket att titta på. Därför är ett bra tips att hyra egen bil eller kanske en moppe för kortare sträckor. Är man i god kondition kan man naturligtvis också hyra cykel, fast det blir tufft på en del ställen med sina branta berg och dramatiskt vindlande vägar som inte i allra bästa kondition, en del kanske till och med skulle kallas för trafikfarliga. Men de har alla en sak gemensamt, de bjuder på mycket vackra utsikter.


Det finns en härlig blandning av franskt och italienskt på ön.

Man kan resa hit nära nog året om, det är egentligen bara kallt och regnigt där i januari och februari. Men då har man å andra sidan öppnat öns skidanläggningar, dess högsta topp heter Monte Cinto och den når upp till hela 2710 meter.




Korsika är en solig ö som med sina 2900 solskenstimmar om året gör det varmt i vattnet ända fram till i början på november. Det finns många hotell att välja på, allt från det enklaste pensioner till flottare lyxhotell, men det allra vanligast alternativet på ön är faktiskt de två eller trestjärniga hotellen som väl motsvarar förväntningarna på vad ett bra semesterhotell ska erbjuda. De har kanske inte en minibar på rummet men alltid ett bra badrum och oftast teve på rummet.


I Porto går livet sin stilla gång.


En av öns större städer är Bastia med sina 38 000 invånare, staden grundades 1372 och fick sitt namn av den fästning (bastiglia) som byggdes för att skydda öborna mot inkräktare. Närmare 2 miljoner turister kommer varje år, många av dem med färjor från Frankrike och Italien.


Härliga badstränder finns lite var stans.

I närheten av Bastia ligger den ort som många kallar för Korsikas St Tropez, charmiga St-Florent. Hit åker många förmögna fransmän och i hamnen samlas många lyxiga yachter och segelbåtar under sommarkvällarna och de många hamnkrogarna fylls snabbt av hungriga gäster.


Maten här är också mycket bra.

Många av resenärerna hamnar i Calvi med omgivningar. Här finns också allt för en perfekt semester. Staden har med sitt vackra 1400-tals citadell och fina småbåtshamn runt 5000 invånare vintertid.  Här finns en 5 kilometer lång sandstrand och räcker inte det kan man ta det lilla badtåget mot Ille Rousse som stannar på flera olika ställen längs vägen, alla lika trevliga. Från Calvi utgår också många vandringsleder, både lätta för dagsturer och mer krävande.




I lilla Porto finns ett gammalt försvarstorn från 1549, resten är bara hotell och restauranger. Men det gör ingenting, för hit reser man bara för att koppla av, bara några hundra meter utanför stranden så blir havet snabbt bråddjupt.



En kort båtfärd därifrån ligger det berömda naturreservatet Scandola som får folk över hela världen att bege sig hit för att simma med fiskar och dyka bland unika koraller. Det badbåtar flera gånger om dagen. Föredrar man att vandra finns också här nära nog outtömliga möjligheter i bergen ovanför.




Öns största stad med sina 60 000 invånare, den ståtliga Ajaccio, är mest känd som Napoleon Bonapartes födelseplats år 1769. Hans gamla hem ”Maison Bonaparte” på Rue st Charles är nu ett välbesökt museum. Ajaccio har också Korsikas bästa shoppingmöjligheter om man är intresserad av at köpa med sig något annat än franska ostar och viner med sig hem. Mitt inne i stan finns också en alldeles egen sandstrand för den som inte tröttnat på solen.


Text och Foto: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg

Kommentarer