Döden alltid närvarande på Via Veneto i Rom

Här kommer ett lite udda tips för er som ska på besök i Rom, ni måste bara besöka denna mycket speciella kyrka, Santa Maria della Concezione på Via Veneto. Här är nämligen döden mycket närvarande...



Vid utgången faller blicken mot en liten skylt där det står att läsa: Det du är idag, var vi en gång, Det vi är, kommer du att bli". Besöket i barockkyrkan Santa Maria della Conceziones krypta, belägen på den flotta hotellgatan Via Veneto 27 i centrala Rom, blir en upplevelse på flera plan. Här stirrar man verkligen döden i vitögat. För i kryptan under kyrkan har nämligen kapucinermunkarna låtit skeletten av sina avlidna bröder smycka både väggar och tak, i fem olika rum.



Det var påven Urban VIII:s bror Antonio Barberini, en gång i tiden både kardinal och kapucinermunk i Rom, som grundade denna lilla kyrka år 1626. Men den gamla kryptan började byggas redan 1528, av en fransk kapucinerbroder. Men han hann aldrig se sitt verk fullbordas då det hela stod klart först drygt trehundra år senare, nämligen år 1870. För att verkligen fullända "verket" lät man till och med frakta jord ändå från Jerusalem för munkarnas ben kunde få vila i helig jord. 

Totalt har över 4000 skelett använts till smycka rummen, både på väggar och i tak. Några namngivna kapuccinermunkar, en del verkligt mumifierade, ligger eller sitter i sina karakteristiska kläder i några små väggnischer och tittar man noga hittar man också ett litet barnskelett, det är resterna av en flicka från den mäktiga familjen Barberini.

Det är helt klart faschinerande, om än lite lätt obehagligt att vandra runt därnere. För i kryptan har döden blivit till konst, kristna symboler som Kristi Törnekrona och krucefix är tillverkade av gamla skelettdelar, till och med den pampiga ljuskronan i taket är gjord av människoben...



Familjen Barberini var vid den tiden en av Roms mäktigaste familjer och det var Maffei Barberini, mer känd som påven Urban VIII, som år 1623 lät bygga det pampiga huset Palazzo Barberini på Via delle Quattro Fontane 13, förövrigt alldeles i närheten av kyrkan Santa Maria della Concezione. Hans bror, kardinalen Antonio Barberini är själv begravd i kyrkan, dock inte i kryptan. Han vilar under en enkel stenhäll alldeles nära altaret. Där kan man läsa en gravskrift på latin som tyder på en något bister och kanske även dyster syn på livet och döden. Texten lyder som följande: Här vilar stoft, aska, intet".



Här ovan kan ni se en film från Youtube som visar fler bilder inifrån kyrkan.

Tillägg:
Om ni undrar kan vi berätta att kapucinermunkarna också har gett namn åt kaffedrycken cappuccino. man tyckte nämligen att färgen på deras huvor hade samma färg som skummet på en kopp rykande het cappuccino. 

Santa Maria della Conceziones krypta
Via Veneto 27, Rom

Text Agneta Nisbeth
Foto: Nicola Chessa

Kommentarer