Hötorgshallen ett måste under besöket i Stockholm

Missa inte ett besök i trevliga Hötorgshallen i Stockholm. Här finns allt du behöver för en mysig och god lunch. Att bara titta på utbudet går bra det med.

Finska piroger är perfekt lunchmat.
Många turister, svenska som utländska, vill ta en tur till Östermalms saluhall vid Östermalmstorg som verkligen är mattempel. Men just nu är den stängd för ombyggnad och alla hänvisas till en ny tillfällig mathall på torget. Där kan man äta eller handla med sig god mat hem, men den är inte speciellt spännande.

Ta rulltrappan ner till den goda maten.

Det är däremot den andra stora mathallen i city, den populära Hötorgshallen vid torget med samma namn; Hötorget. Som ni ser på bilden ovan tar man sig ner med en rulltrappa till själva mathallen. Det finns också ett antal restauranger och caféer på ovanvåningen.

Här har ni mat från mellanöstern som härligt frasiga falafel.
Hötorgshallen renoverades för några år sedan och har nu blivit en riktigt populär plats för att äta en lunch eller köpa med sig några godbitar hem. Här finns verkligen mat från alla jordens hörn. Det finns också många restauranger där ni kan sitta ner och äta eller bara ta en kopp kaffe.

Det finns mycket att köpa och allt är inte färskvaror så bra att ta med sig i resväskan.

Jag hittade bland annat finska piroger med olika typer av fyllningar som morot och ris eller potatis. Ni ser dem på bilden överst, ätes gärna med lite äggsmör. Min mamma var född i Finland så dessa piroger var något jag ofta åt som barn.

Räkor i sallader och på smörgåsar.
Många - mig inkluderad - älskar att äta färska räkor, både i form av en räksallad, räkmacka eller i en smörgåstårta. Här ovan några läckra exempel. Mycket går alldeles utmärkt att ta med sig för att ätas på annan plats.

Själv älskar jag Skagenröra, ni med?
Gillar man skagenröra har man också kommit till rätt ställe, eller varför inte lyxa till det med lite löjrom? Här finns även små kanapéer, pajer och blinier samt flera olika röror och såser. Givetvis finns det även flera platser i hallen där man kan köpa efterrätter som tårtor, kakor och hemgjord glass.



Redan 1884 öppnade den första hallen på Hötorget, nu kallad Gamla Hötorgshallen. Men den byggnaden revs 1954 och det nuvarande huset stod klart 1958 och invigdes med stor pompa och ståt av kung Gustav Adolf VI.  Hötorgshallen är öppen från klockan 10.00 till 19.00 så ni har gott om tid på er att botanisera bland läckerheterna.



Utanför hallen, på Hötorget, finns frukt och grönsaker av olika slag att köpa. Här ser ni färsk sparris och bär till salu en kylslagen februaridag.

Text och bild: Agneta Nisbeth

Kommentarer