På reseledarskola i Spanien

Det var tider det! En gång för mycket länge sedan gick jag en tre månader lång utbildning till reseledare på den spanska ön Mallorca. Där fick jag en kunskap om resebranschen som jag har haft mycket användning av senare i livet.

Här det glada gänget med nyutexaminerade reseledare.

I slutet på det glada 70-talet fick jag för mig att jag skulle bli reseledare för att kunna vistas mer i mitt älskade Italien. Så jag ansökte till det danska reseföretaget Spies egen reseledarutbildning på Mallorca och kom in. nästan tre månader varade skolan.

Här en närbild på mig från fotot ovan, till höger med glasögon.
Vi bodde i ett trestjärnigt hotell en bit utanför Palma och åt våra måltider på hotellet. Undervisningen skedde enbart på danska och norska, så det var bara att lära sig förstå våra grannspråk så fort som möjligt. Vi pluggade allt från spanska, mikrofonteknik och första hjälpen till kulturhistoria och hur man tar hand om sina gäster.


Det var kul att få guida italienare i Rom!

Jag gick ut kursen och fick mitt diplom men eftersom det inte fanns några möjligheter till att jobba i Italien med Spies så åkte jag istället över dit på egen hand. Det gick lika bra det. För några år senare - början på 80-talet - så fick jag jobb på den italienska resebyrån Intersaga. Fast då arbetade jag bara med italienska turister, både utomlands och i Rom. Det var både jobbigt och kul, men man lärde sig verkligen mycket, både om människor och om landet i fråga.
Och idag när jag jobbar som journalist med resor som specialitet har det också varit mycket användbart, på fler än ett sätt.


Text: Agneta Nisbeth
Foto: Agneta Nisbeth/Privat

Kommentarer