Se lite mer av Thailand - bortom turiststråken

Många väljer att resa över till Thailand på semestern, men de flesta väljer då något av de mest populära resmålen som Phuket, Krabi eller Khao Lak. Men det finns ju så otroligt mycket mer att se. Resebyrån Ticket har satt samman en lista på spännande platser att besöka.

Thailand har mycket mer än bara stränder att besöka. Foto: Ticket

Thailand är som bekant ett av svenskarnas mest älskade resmål, har själv besökt landet nio gånger. Det är också ett av de lättaste länderna att besöka och resa runt i. Vänlig befolkning, god och billig mat och det härliga klimatet gör Thailand till en dröm för många.

Här en bild på den berömda James Bond ön i närheten av Phuket.

Men får många har det kanske varit svårt att hitta mer undangömda pärlor, för det det finns fortfarande gott områden som verkligen är värda ett besök.

– Thailand är ett perfekt resmål, oavsett om du är ute efter sol, bad eller äventyr. Däremot krävs det lite research om du inte vill trängas med många andra turister. Men, för de som tittar utanför turistorterna finns många mindre turistiska platser att upptäcka, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Hus på vatten i södra Thailand.

Här följer Tickets bästa tips på platser att besöka:

Koh Koh Khao är sinnebilden av lugna, fridfulla Thailand, trots närheten till populära turistorten Khao Lak. Koh Kho Khao skiljs åt från fastlandet genom ett smalt sund, båten mellan ön och fastlandet tar endast fem minuter. Koh Koh Khao är en relativt stor ö, men turisterna – och hotellen – är få, vilket gör att det är enkelt att få en paradisisk strand för dig själv.

Just det klarblåa vattnet och stränderna är en av anledningarna att resa hit.

När de flesta besökare, efter några dagar i Bangkok, reser söderut mot mer välkända paradisöar ligger vackra Koh Kut istället österut, vid gränsen mot Kambodja. Djungel och klarblått vatten där lugnet härskar, tillsammans med öns egna ljud som vågskvalp och apor som skriker i träden. Här finns en stark kraft att behålla och bevara öns charm och inte låta massturismen ta över, utan istället utveckla turismen på ett varsamt sätt, utan att hota Koh Kuts lugn och vackra natur.

I norra Thailand hittar du böljande kullar, höga berg och charmiga byar, och även den lite större staden Chiang Mai. Chiang Mai har länge funnits med på turisternas radar och lockar både backpackers och mer bekvämlighetssökande turister, men har ändå lyckats behålla känslan av genuinitet. Här finns den berömda nattmarknaden med fantastisk mat och fint hantverk. Chiang Mais gamla stad ligger innan för en näst intill perfekt kvadratisk vallgrav, och här finns många bra hotell, kaféer och restauranger för alla olika smaker.



Pai är en undangömd bohemisk liten stad nära Chiang Mai, med endast ca 4 000 invånare. Resan tar ca 3-4 timmar med buss från Chiang Mai, genom vackra risfält och tät djungel. Pai består endast av ett fåtal gator, men har en charm som är svår att hitta på andra ställen. Området är perfekt för spännande utflykter som forsränning, kajakpaddling eller att långsamt glida nerför floden på en bambuflotte. Här finns också fina vandringsleder med möjlighet att besöka stambyar.

Av Agneta Nisbeth
Foto; Agneta Nisbeth och Ticket

Kommentarer