Från ett besök på Vis: Mamma Mia vilken vacker ö!

Även om vi just nu inte kan åka någonstans så vill jag ändå drömma mig bort, minnas resor jag gjort. Som denna till den kroatiska ön Vis.

Det är en otroligt vacker ö på alla sätt. 


Som jag tidigare lovat i bloggen kommer nu här en liten guide till en av Kroatiens absolut vackraste och häftigaste öar, Vis som ligger en bit utanför staden Split. Följ med över till ön som ännu inte riktigt upptäckts av turisterna.

Hamnpromenaden i Vis stad.

Det var inte så länge sedan som ön var helt förbjudet område för utlänningar. Under Tito var Vis nämligen ett militärt område och det blev också en bas för brittiska soldater i kriget mot nazisterna. Men nu har ön åter öppnats upp för oss alla. Och mamma Mia vilken vacker ö det är! Det var också här som delar av den andra Abba-filmen spelats in, ni som sett den vet vad jag talar om.


Från mitt hotellrum på ön Vis i staden Vis.

Men den drygt två timmar långa båtresan med bilfärjan över till ön är skön nog med utsikt över skärgården. Hit kan man inte åka bara över dagen, så boka in ett boende innan resan, för du hinner inte upptäcka ön alls om du vill åka fram och tillbaka över dagen. Biljetter med rederiet Jadrolinija köper du i hamnen i Split eller via nätet.

Det är härligt att stå på däck och spana ut i skärgården.

Det finns en katamaran som åker över på en och en halv timme och en större bilfärja som tar drygt två och en halv timme. Fast tänk på att rökning är tillåten utomhus på bilfärjan där ni kan njuta av solen och denna unika kroatiska skärgård. Vill ni inte andas in cigarettrök rekommenderas istället ett besök i restaurangen eller någon annan av de rökfria platserna inomhus.

Så här ser det ut i Komiža

Det finns egentligen bara två större städer på ön, huvudstaden Vis och charmiga Komiža. I Komiža tar man båtar över till till den lilla ön Bisevo och den berömda blå grottan, Modra Spilja. Men det finns också andra båtar i hamnen som bjuder på lunchkryssningar, segelturer och fiskeutflykter. En bit utanför staden Vis finns några ubåtsbunkrar som man kan komma in i med mindre båtar.

Vattnet på ön är helt otroligt klart och passar perfekt för snorkling.

Öns vackraste strand heter Stiniva, en klapperstens-strand omgiven av branta klippor. Hit kommer man bara med cykel, till fots eller med båt. Är man en foodie som älskar goda viner går det också att följa med på en resa runt bland öns vingårdar, givetvis med tillfälle till provsmakning.

Hamnen i Vis en tidig morgon.

Det är här i Vis som fartygen från fastlandet anländer, samt många vackra segelbåtar och lyxiga yachter som ankrar upp vid den långa strandpromenaden. Att gå från den ena ändan av stranden till den andra tar runt en halvtimma.

Härliga gränder att vandra i, här i staden Vis.

Överallt hittar man charmiga restauranger och caféer av olika lag, både traditionella och trendiga. Naturligtvis finns även ett antar mataffärer eftersom de flesta turister här bor i egna lägenheter. Här går livet sin stilla gång, man slår sig ner någonstans och tittar på folklivet, tar en bit mat eller bara en hemgjord glass. Efter någon dag är man så avstressad att man aldrig vill lämna ön!

Här är jag på besök i Komiza.

En bit längre bort från hamnen, lite västerut ligger charmiga fiskebyn Komiža som också har en ljuvlig utsikt över havet och där livet är om möjligt än mer stillsamt och laid back. Men missta er inte på lugnet, denna stad har lite Ibiza-stämning över sig, så allt som händer, händer just på stadens strandpromenad där det är ett livligt folkliv, morgon, som dag och natt. Men en lokalbuss eller bil tar det från en halvtimma till 40 minuter att ta sig hit, beroende på vilken väg man tar.

På charmiga Frutarija kan du ta en smoothie med bästa utsikten på köpet.

Är man bara sugen på en fruktjuice eller en enklare lunch så måste ni besöka charmiga Frutarija som ligger precis vid vattnet i Vis stad. Här kan man doppa fötterna i vattnet från deras egen lilla nedre uteservering. En annan krog att testa är Lambik, även den i staden Vis.

Här på krogen Lambik

På strandrestaurangen Konoba Vatrica, precis vid St Ciprian kyrkans gamla klocktorn i Kut (precis utanför staden Vis) kan man se ut över havet medan man intar en läcker lunch eller middag.  I Komiža får du gillat kött eller färsk fisk med hemodlade grönsaker på charmiga Bak. Eller varför inte bara äta någon kaka eller något annat hembakat i caféet och brödaffären Cukar.



Det finns bara 4 hotell på hela ön, tre stycken i Vis stad och ett i Komiza. För här på Vis väljer de flesta gästerna, utländska som inhemska, att bo i egen lägenhet eller på någon bed & breakfast. Det finns en uppsjö av dessa och av olika standard, några har till och med egen pool som Apartments Mardešić i Komiža.

Hotel San Giorgios restaurang, precis mitt emot hotellet.

Vill man ändå bo på hotell rekommenderas charmiga Hotel San Giorgio i Vis stad som också har en trevlig krog med uteservering på en innergård, Rocca D’ Oro som också de som inte bor på hotell kan äta på eller bara ta en drink.


Som ni ser här ovan är ön Vis ett grönt paradis, dessutom utan stora horder av turister. Verkligen väl värd ett besök på några dagar eller veckor.

Text och foto: Agneta Nisbeth

Läs även:

Drömmer om sommaren och sköna ön Vis››














Kommentarer