Känn historiens vingslag i vackra Split

Fler minnen från resor jag gjort, nu när vi inte längre kan åka iväg. Denna gång befinner jag mig i Kroatien och den underbara och historiskt intressanta staden Split.


Vandra gärna runt i gamla stan!

Många av de som ska resa till Kroatien på semester landar i Split, men sedan reser de sin väg till någon annan destination för sin semester. Det är synd, för staden har verkligen ett fantastiskt kulturarv att bjuda på. Här är några av mina bästa tips. På strandpromenaden Riva ordnas konserter och annan typ av underhållning på kvällarna under den varma delen av året. Men bara att ta en promenad längs vattnet är trevligt nog, eller in i de smala gränderna i gamla stan.

Missa inte ett besök i hamnen i Split.

Precis vid strandpromenaden i Split ligger stadens största sevärdhet, kejsaren Diocletianus palats, som blivit ett världsarv. Här höll den omtalade kejsaren (han var en av mycket få som inte dog på sin post) hov från 284-305 efter Kristus.

Här en bild från strandpromenaden.

Det var på sin tid ett gigantiskt romerskt palats på hela 30.000 km och idag utgör det vad man kan kalla för ”gamla stan” i Split. I bottenvåningen, som idag är själva museet, användes under ett par hundra år som latrin (!) av människorna som levde i ovanpå i olika byggnader.

Här nere i palatset spelades en scen in i Games of Thrones.
Hela området, även det som inte är museum, har givetvis byggts om och till genom åren, bland annat av Venetianarna som regerade i över 400 år. Men man får ändå idag en påtaglig känsla av romartiden under hela promenaden i området. Här kan man se flera unika salar, bland annat en som nyligen använts under inspelningen av serien Game of Thrones.

Tiden har stått still här i Diocletianus palats. 
Varje dag vid 12-tiden kan man också se hur några skådespelare klädda i romerska togor tar emot folket på ett av torgen (syns på bilden ovan) så man få känslan hur det en gång såg ut här. Inom området hittar man även Jupiters tempel och så Diocletians mausoleum som idag är en del av St Domnius katedralen med sitt vackra klocktorn.

En blick in i katedralen.
Det är också mysigt att bara strosa i de gamla gränderna i Split. Här finns även många caféer, restauranger och vinbarer för de som önskar vila fötterna ett tag efter en stunds intensiv sightseeing i staden.



För när man vandrar runt här i den gamla delen av stan så känner man verkligen att man är på besök på en historisk plats. Här hänger fortfarande tvätt på linor uppspända mellan fönstren, precis som de alltid gjort. Stenarna som husen byggts med är ofta rester från romerska byggnader.



Staden har också anor från ännu längre tillbaka i tiden, här låg tidigare en grekisk koloni. På 1400-talet tillhörde staden Venedig, bara för att nämna några exempel från vad som hänt här genom åren. Du kan liksom inte undgå att känna historiens vingslag i Split, från olika århundraden.

Det är trevligt nere vid hamnpromenaden i Split, dag som kväll.

Split är befolkningsmässigt Kroatiens andra stad och huvudstad i Dalmatiens län och den största delen av befolkningen är katoliker.

Här kan ni bo

Prisvärda Art Hotel som ligger en bit utanför den gamla citykärnan men bara en 10-15 minuters promenad bort. Fin frukostbuffé och snygga, modernt inredda rum.

Art hotel i Split.

Boutique hotell-pärlan Heritage Hotel Antique ligger helt unikt mitt i gamla stan. Här finns inte många rum men du känner dig genast som hemma och stället är mycket smakfullt inrett.

Här på hotel Antique i gamla stan.

Populära Hotel Luxe ligger bara 400 meter från Diocletianus palats och nära både shopping och strandpromenad. Fina rum och bra läge.
Snygga Vida Boutique Hotel ligger också mycket centralt i staden men ändå är det tyst och lugnt och har sköna sängar.



Här kan ni se de "romerska soldaterna" under sin show.

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer