Måltid som gav mersmak - fine dining I Krakow

Ska ni resa över till Polens charmiga stad Krakow har jag ett restaurangtips för er! Visserligen ligger krogen bland andra turistrestauranger vid det stora torget i "gamla stan" så skulle kunna blivit lite trist och alldagligt. Men måltiden jag avnjöt där var en av de bästa jag ätit, någonsin.

Bara den goda efterrätten var värd ett besök!
Restaurangen heter Wierzynek och ligger på Rynek Glowny 16, precis vid det stora torget i Krakows gamla stadskärna. Och det är onekligen en krog med anor, den stoltserar med många hundra år i den goda matens tjänst, den är nämligen ursprungligen från 1364!




Bara inredningen är värt ett besök, med antika kakelugnar, gyllenläder-tapeter på väggarna och fin konst. Men även själva maten var verkligen vacker som en tavla!

Bara en titt i lokalerna ger dig känslan av en svunnen tid.

I den stora meny-boken som du får ta del av när du anländer finns bilder av några av de mest berömda gästernas autografer, genom historien. Allt från presidenter till filmstjärnor och Hollywood-moguler, som Mitterand och Steven Spielberg.

En liten del av den stora tavlan som hänger i en av matsalarna.
I menyn kan du också läsa mer om restaurangens historia som genomsyras av kungar, drottningar och andra statsmän från det polska etablissemanget. Men det viktigaste av allt, här får du en lista på allt gott som erbjuds på krogen.

Min huvudrätt blev piggvar.
Till huvudrätt valde jag piggvar som kom med en gräddig citrussås, svamp och picklad rödlök. Allt var så gott att jag hade velat slicka tallriken...

Gravlax till förrätt.
Innan dess bjöds jag på en amuse bouche, en liten förrätt. Det blev en gravlax med gurka och lite smulor av svarta oliver, enkelt och otroligt gott. Och som ni såg på bilden allra överst blev det även en riktigt häftig efterrätt, en glass med smak och form av en Karl Johans-svamp (porcini).
Det låter kanske konstigt att äta en söt glass med svampsmak, men det var verkligen utsökt gott. Den stod på en "jord" av choklad- och nöt-smul, svartvinbärssås och så vit choklad som pudrats grön för att likna mossa.



Så här ser krogen ut från utsidan, det finns även en inglasad uteservering under tak på torget, om man föredrar det. Då ser man ju inte de vackra lokalerna, men maten är densamma och så får man ju se folk vandra förbi.



Tittar man ut genom fönstren ser man det fina torget i gamla stan. Ni ser också tornen till den pampiga Maria-kyrkan som är från 1320.

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer