Marknaden i Krakow - ett av världens äldsta shoppingcenter

Ett resminnen till kommer här, denna gång från Polen. Det finns en gammal fin marknad med hantverksprodukter och lite annat smått och gott att besöka mitt på det stora torget i gamla stan i Krakow. Följ med in i en av världens äldsta shoppingcenter.

Missa in marknaden inomhus på stora torget i Krakow.
Den gamla klädesmarknaden Sukiennice ligger som sagt mitt på det stora torget och har som den ser ut idag anor ändå tillbaka till 1200-talet. Här sålde man då mest textil av olika slag, men senare också kryddor och läder samt metaller, vax och salt.



Så här ser det ut från utsidan, mäktigt eller hur? Stället kallas också Klädeshallarna och var som störst under 1400-1500-talet. Man har också använt platsen för viktiga politiska möten men också som balsal! På övervåningen huserar Polska Nationalmuseet men det var tillfälligt stängt när jag besökte staden.



Idag finns inte bara kläder att köpa, då mest t-shirts, pälsar och ylletröjor utan också en hel massa souvenirer av olika slag. Mycket är av religiös karaktär, annat mest bara prydnadssaker, ofta handgjorda i trä eller av metall.



Det finns också massor av olika smycken att köpa, många halsband och ringar är gjorda av bärnsten, ett material som verkar vara mycket populärt här i Polen.


Även om du inte är sugen på att shoppa något är det kul att bara strosa runt i den gamla marknadshallen som är väldigt fin renoverad.


Platsen är lika vacker på kvällen som på dagen. Här nedan kan du se en kort film från marknaden som jag tagit.



Text och bild Agneta Nisbeth

Kommentarer