Njut av en weekend i Grisslehamn - på hotell Havsbaden

Vill ni ha ett bra tips på en weekendresa i Stockholmstrakten så har jag en bra idé här. Reste för en tid sedan iväg till anrika hotell Havsbaden som precis fått sig en ansiktslyftning. Läs mer om min korta men trevliga resa här.

Sköna soffor i lobbyn

Ibland känner man bara för att få en paus i vardagen, speciellt nu när man inte längre kan åka långt bort, och snällt får stanna hemma i Sverige. Så bor man i närheten av Stockholm eller någon annanstans i landet så är en avkopplande helg på vackra hotell Havsbaden i Grisslehamn något jag varmt kan rekommendera. Vare sig man reser med bästa vännen eller med sin partner.

Med utsikt över havet och hamnen där Ålandsfärjan Eckerölinjen lägger till.

Det tar runt en och en halv timme från Stockholm med bil, det går naturligtvis även bra att åka buss. Man tar då en SL buss mot Norrtälje och byter där till en buss mot Grisslehamn. Några väljer också att kombinera resan med en båtutflykt till Åland med Eckerölinjen. Båtbolaget har även egna gratisbussar som tar dig till och från båten, den lägger nämligen till precis utanför hotellet.

Inomhuspoolen vid hotellets spa-

Hit kan du resa under hela året, det är lika vackert vilken årstid du än väljer. Jag var här under våren då havet åter var isfritt men snön låg fortfarande kvar här och där. Det blev ett kort men mycket uppskattat besök, vi hade det helt enkelt underbart!

En av utomhuspoolerna, här utanför hotellets spa.

Under sommaren går det naturligtvis bra att bada både i havet och i någon av alla pooler på hotellet, både inomhus och utomhus. En skön känsla att ta sig ett varm dopp i poolen fast snön ligger vit på gräsmattan.

Vackra kannor för yoghurt på frukostbuffén.

Även om du inte bor här på hotellet så går det bra att äta både frukost och brunch här, det kostar 135 kr för en hemlagad frukostbuffé medan brunchen går på under 200 kr per person under helgen. Det var både en god och mysig frukost med allt från småvarmt till våfflor som man gräddade själv. Lunchen hade två olika varmrätter att välja på och så en stor salladsbuffé.

Så här såg det ut i mitt rum, en svit i tornrummet med havsutsikt.
Det finns flera olika typer av rum - en svit - att välja på, jag hade ett som låg mot vattnet och infarten till färjelägret, kul att titta på när Ålandsbåten lade till. Och vad går väl upp mot att ha en underbar havsutsikt att vakna upp till!

Vilket härligt badrum jag fick.
Naturligtvis finns både badrock och tofflor på rummet, mysigt även om man inte går ner till poolen och hotellets spa. Det räcker att bara njuta av det vackra badrummet med skön golvvärme, passade bra under denna kyliga period av året.

En bild från matsalen.

Middagen - med tre rätter - är också ett kapitel för sig, så här vackert var det i matsalen. Restaurangchefen på hotell Havsbaden heter Vilhelm Forsman och han kom ut och berättade om vad som fanns på menyn och vad förklarade mer om vad rätterna innehöll.



Här är huvudrätten, en underbart god torsk som jag verkligen kan rekommendera. Man har tre förrätter, och varmrätter att välja på samt två olika efterrätter.



Till efterrätt åt jag en läcker pannacotta av och med jordgubbar. Vill ni njuta av en afternoon Tea så går också det bra, då bjuds man på hembakt bröd och bakverk av olika slag, ostar och marmelad samt en kanna te eller kaffe.

Till vänster ser ni "växthuset" som finns mitt i matsalen.

Mitt i matsalen stod ett växthus där alla kökets kryddor odlades, här fanns också blommorna som sedan sattes ut på alla bord och på hotellrummen. Vilken smart och mysig idé - har inte sett den förut på något hotell.

Utsikten går inte av för hackor.
Till slut en bild till från matsalen och dess fina utsikt över viken och havet utanför. Den tröttnar man aldrig på, lika fint året om att blicka ut över Ålands hav. Västerut finns Singöfjärden och den fina skärgården som sträcker sig upp mot Öregrund och Gräsö, samt Väddöviken med inomskärsförbindelse från söder. Norröver finns Fogdö och Singö.



Det är verkligen värt att ta en tur ut till Grisslehamn, även om det bara blir för dagen och med en lunch på hotell Havsbaden. Men själva Grisslehamn är spännande i sig, samhället ligger i norra änden av Väddö. I Grisslehamn finns också mycket att se och göra, som Albert Engströms Atelje och hans gård som nu är museum, Augustberg. Titta också in i fiskehamnen som fortfarande används, här finns både affärer och ställen att äta på.

Text och foto: Agnet Nisbeth

Kommentarer