Shoppingtips från en helg i Krakow

Allt kanske inte var i min smak, men nog fanns det mycket att köpa i den vackra, historiska staden Krakow. Följ med på min lilla shoppingrunda i den historiska polska staden.

Det finns massor av spännande affärer i Krakow.

För ett tag sedan var jag på kortare besök i Krakow, något som jag redan skrivit ett par artiklar om här på sajten. Förutom att det är en vacker stad med väldigt mycket spännande att titta på i fråga om historiska platser och byggnader så fanns också en hel del att handla med sig hem, om man så önskade.

Torkade blommor i kransar var populärt här.

Det fanns allt från kläder ni också kan köpa hemma i fråga om affärer som Zara och H&M. Men framför allt prylar som är betydligt mer lokala och som ni hittade bara här på plats.

En marknad i gamla stan bjöd på mat och prylar,

Det fanns en liten utomhusmarknad precis bredvid det stora torget i gamla stan i Krakow. Här kunde man äta och dricka för en billig penning, men också shoppa en massa handgjorda produkter. Från choklad till ostar, handväskor och kläder.


En pepparkaka att ge bort?

Dessa små hjärtan av pepparkaka med spritsad text på av sockerglasyr var väldigt poppis när jag var i stan. Lagom stora att ta med sig hem i resväskan var de också. Det fanns också massor av roliga träleksaker och stickade koftor.

Här ser ni chokladdoppade frukter och bär, så himla goda!

Matpresenter fanns det i massor, från ostar till handgjord choklad och rostade nötter. Själv älskar jag att ge bort och ta med hem saker som man kan äta upp. Så slipper man souvenirer som bara står och samlar damm.



Ostar är inte heller en dum sak att ge bort, goda var det också. Fast just dessa kanske passade bättre att äta till lunch, dessa kom från torgmarknaden men fanns givetvis också i olika mataffärer.

Det är mycket spännande att vandra runt i staden gamla centrum.

Varje gata i stadens äldre delar hade massor av spännande affärer, några för kläder, andra för antikviteter och saker till hemmet.

Färgglada alster till salu.

På vissa ställen hade olika lokala konstnärer, med väldigt varierande skicklighet, ställt ut sina alster till beskådande. Om man så önskade kunde man naturligtvis köpa med sin något av dem hem. Dock inget som föll i min smak direkt, men gillar man ett verk så kunde man säkert fynda.




Mycket smycken fanns att köpa på marknaden, speciellt med bärnsten var också väldigt populärt. Var och varannan affär sålde just halsband, ringar och armband med handslipade bärnstenar. Andra populära föremål var av religiös karaktär. Allt från ikoner till madonnor och kors. En hel del också med bilder av den forna, polske påven.



Sedan får jag inte glömma att tipsa om staden allra största och nyaste shoppingcenter, Galeria Krakowska som ligger alldeles bredvid järnvägsstationen. Här har ni tre våningar av affärer, från de större kedjorna till mindre okända lokala märken. Hela 250 affärer plus en massa caféer och restauranger finns inne i centret som också har mycket generösa öppettider.

Så mycket gott det fanns att äta här.


För att inte tala om alla trevliga caféer och krogar som man kunde pausa en stund på. Jag måste säga att det verkligen fanns mycket gott att äta i fråga om choklad och bakelser i denna stad. Satte mig ner på ett otal små ställen och smakade på deras godsaker. Allt lika smarrigt.

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer