Svenska ungdomar vill stanna i EU

Snart är det dags för medborgarna i EU-medlemsstaterna rösta om vilka som ska representera deras intressen i Europaparlamentet. Tui presenterar en undersökning om vad de tycker om EU.

Från en resa i Europa - här i Wien.
TUI och YouGov har precis presenterat en undersökning bland medborgare i medlemsstaterna där man kollat det politiska intresset och inställningen till EU och det svenska deltagandet lämnar blandade besked.

Tui skriver på sin hemsida: En majoritet (61 %) av svenska ungdomar vill att Sverige stannar i EU. Majoriteten kan dock betraktas som svag med hänsyn till att där numera inte finns något riksdagsparti som aktivt driver frågan om att gå ur EU inom snar framtid. De unga svenskarna har däremot en mer negativ inställning till euron. Bland unga svenskar uppfattar en knapp tredjedel (32 %) en gemensam valuta inom regionen som ett hot.

–Undersökningen visar att den yngre generationen européer är dedikerade till det europeiska politiska projektet, samtidigt som de skickar en tydlig signal om att vilja få gehör. Många unga människor vill engagera sig i ett gemensamt samarbete mellan olika länder, men de har lågt förtroende till att detta kan genomföras. Därför är det också viktigt att involvera den yngre publiken i det internationella samtalet om samarbete, sägerMagnus Hüttenberend, ansvarig för digital kommunikation på TUI.

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer