Hur står det till med vårt resande i år?

Resebyrån Ticket berättar att 20 procent av svenskarna planerar att åka på fler semesterresor utomlands i år jämfört med under 2018 enligt en Sifoundersökning. De kommer också med en förklaring till de nya siffrorna.

Världen väntar på att upptäckas, som här i Asien.

Den främsta anledningen till att många vill köpa fler resor är en större lust att upptäcka världen. Men lika många planerar att åka på färre utlandsresor i år, främst på grund av miljöpåverkan och förändrad familjesituation. Detta visar Tickets nya Sifoundersökning.

– Vi har under ett par år sett trenden att vilja uppleva så mycket som möjligt under en semesterresa utomlands. Även om det finns mycket att upptäcka inom Sverige så efterfrågar många svenskar även spännande kulturkrockar, mat från andra kök och upplevelser som bara ett annat land kan ge, säger Michael Kapil, Marknadschef hos Ticket.



Undersökningen visar att många svenska resenärer planerar att resa på fler utlandssemestrar under 2019 jämfört med förra året. Och vad beror då det på? Anledningarna till detta kan naturligtvis vara många, men främst är det längtan efter att se och upptäcka nya, spännande platser och möta människor från andra kulturer.
Nästan var femte av de svenskar som planerar att resa mer uppger att de är på grund av en förändring i arbetssituationen som tillåter dem att göra fler utlandsresor, nästan lika många att det är på grund av ändrade inkomstförhållanden, medan endast 5 procent menar att det ökade antalet resor beror på att de genom genom något mer oväntat fått pengar att resa för, som arv eller lottovinst.



Fast nu kommer det intressanta, lika många svenskar som planerar att resa mer under 2019, planerar tvärtom att minska antalet resor. Inte direkt oväntat är den största anledningen till detta på grund av miljöpåverkan (35 procent). En förändring i familjesituationen är också en bidragande faktor (19 procent) till ett minskat resande, tillsammans med personens arbetssituation (15 procent) och ändrade inkomstförhållanden (13 procent). Sedan har vi väder-optimisterna som består av 13 procent - de som chansade på att årets sommar blev fin och varm som i fjol.

Text Agneta Nisbeth
Foto: Ticket

Kommentarer