De 10 bästa tipsen för en resa till den engelska kusten

Det blev England som utsågs till en av de bästa destinationerna nästa år och tar andra plats i Lonely Planet’s Best in Travel 2020. Här får ni alla de bästa tipsen...



Lonely Planet's Travel Award som är ett årligt pris som för femtonde året i rad ges till de bästa destinationerna, resorna och reseupplevelserna i världen. Detta pris belyser speciellt den engelska kusten och i synnerhet lanseringen av Englands kustled under 2020. Precis i detta nu håller jag faktiskt på att planera en resa till Cornwall för nästa år - rätt ute igen tydligen.

För första gången kan resenärerna få tillgång till landets hela kustlinje, nästan 5000 km, den blir så den längsta sammanhängande leden i sitt slag i hela världen och går genom några av Englands vackraste platser. Besökarna får dessutom en hisnande naturupplevelse under vandringen, samtidigt som de kan utforska historiska slott, äta läckra fish and chips och hitta fossilrester i gamla klippor.




Visit Britain ger oss här mer tips på exakt vad du kan besöka:

Northumberland, nordöstra England
Med sina imponerande slott och öar där det finns fullt av vilda djur, erbjuder Northumberlands kust skönhet men också historia i lika stor utsträckning. Titta på utsikten från det imponerande Bamburgh Castle som stolt står och tittar ut över detta område med enastående naturlig skönhet, sök efter sällsynta lunnefåglar och sälar från Farne Islands och våga dig ut till den historiska heliga ön Lindisfarne när tidvattnet är lågt.  

Kusten vid Durham Heritage, nordöstra England
Durhams vidsträckta klippor och svepande sanddyner är en fantastisk historisk kustlinje och här finns en uppsjö av vilda blommor, insekter och annat djurliv. Blommornas fantastiska prakt kan du njuta av på våren och sommaren, medan de slående klippformationerna, de magnetiska kalkstensgräsmarkerna och ståtliga klipptopparna kan avnjutas året runt.  

Kusten vid norra Yorkshire och Cleveland Heritage, nordöstra England
Längs hela sträckan där North York Moors National Park möter Nordsjön finns det en blandning av North Yorkshire och Cleveland Heritage Coast dramatiska klippor och pittoreska fiskebyar och städer. Smaka på dagens fångst i hamnen i Whitby innan du utforskar de spökande ruinerna i klostret, eller läs mer om historien om Robin Hoods Bay och regionens rika förflutna som gruvområde.  

Kusten vid Norfolk, centrala England  Norfolk Coast, som har utsetts till ett område med enastående naturskönhet i över 50 år, innehåller allt från svepande sanddyner och saltmyrar i Holkham National Nature Reserve till Holkham Halls ståtliga hem. Besökare kan leta efter fossiler mot en bakgrund av dramatiska färger vid Hunstanton Cliffs, bygga sandslott på vidsträckta sandstränder och utforska en mängd traditionella badorter, men de kan också se en föreställning på den vackra kulturklassade paviljongen på Cromer Pier - Europas sista teater på en pir.  

Kusten vid Kent, sydöstra England
Kent är den del som skiljer “Englands trädgård” från havet, och här finns drygt 500 kilometer av pittoresk kust med storslagna kalk- och sandstensklippor och fler sandstränder med blå flagg än någon annanstans i landet. Titta på kalkstensklipporna som sticker upp i Botany Bay eller promenera under de berömda vita klipporna vid St Margaret's vid Cliffe, prova utsökta rätter från de bästa kockarna i Whitstable eller se vilda fåglar runt Romney Marsh och fågelreservatet i Dungeness.
 



Jurassic-kusten, sydvästra England
UNESCO:s världsarvskustlinje sträcker sig 150 kilometer från Devon till Dorset och uppvisar 185 miljoner år av historia och den otroliga kraften som naturen bjuder på. Njut av den naturliga kalkstenbågen vid Durdle Door, gå i klipp-poolen och koppla av på de vita småstenarna i Lulworth Cove eller gå ombord på ett äventyr längs kusten i detta mångsidiga landskap som är en fest för sinnena. Besök Lyme Regis, som med sitt rika fossila arv, historiska hamn och kullerstensgator är full av mystik, eller Undercliff, en av de första National Trust Reserves som skapades under lång tid tack vare olika jordskred.  

Södra Devon, sydvästra England
Upptäck steniga uddar, dolda vikar och sandstränder längs södra Devons kustväg. Det var en gång ett tillhåll för smugglare men är numera en plats för vandrare att utforska, med enastående utsikt och ett fantastiskt pittoreskt naturlandskap. Det ligger mitt i södra Devons område som kallas “Area of Outstanding National Beauty” (ett område av enastående vacker natur) och här kan du upptäcka den lilla hamnstaden Salcombe och vattnen som har bidragit till att forma dess historia - från Salcombe Sand Bar som inspirerade poeten Alfred Lord Tennyson till ruinerna vid Salcombe Castle, med anor tillbaka till Henry VIII:s regeringstid.  



Norra Cornwall, sydvästra England
Låt dig inspireras av ruinerna av Tintagel Castle på Cornwalls norra kust, högt uppe på en robust stenig klippa och tillgänglig för första gången på mer än 500 år tack vare ett banbrytande projekt av English Heritage. Upptäck legenden om King Arthur och en kustlinje som har fått fantasin att flöda i århundraden.  

Merseyside, nordvästra England
Crosby Beach norr om Liverpool har kilometerlånga sandstränder och en unik konstinstallation, som man bäst kan njuta av vid lågvatten. Den internationellt hyllade skulptören Antony Gormleys Another Place är en samling av 100 järnfigurer i naturlig storlek som blickar ut över sandstranden, och som täcker en sträcka av kustlinjen på drygt 3 kilometer med en underbar utsikt som bäst ses i solnedgången.  

Cumbrian Coast, nordvästra England
Med flera kilometer av orörd kust och i närheten av det vackra Lake District har Cumbrian-kusten många godbitar för besökare. Utforska de fantastiska röda sandstensklipporna i St Bees Head Heritage Coast, besök hamnen i Whitehaven eller njut av en naturskön resa på Ravenglass och Eskdale Railway för att se historiska slott och forntida ruiner.

PS - Vi kan väl tillägga att det blev Bhutan som knep förstaplatsen och norra Makedonien på tredje plats i Lonely Planet's Best in Travel

Av Agneta Nisbeth
Foto: Visit Britain

Kommentarer