Gömda pärlor i Neapel

Om man bara vågar sig in på de små gatorna och gränderna i mitt älskade Neapel kan man få många spännande upplevelser och äta gott till bra priser. Här får ni några av mina tips...

Antika postlådor till en fastighet i Neapel.

Det finns så många undangömda pärlor i en stad som Neapel. Några dig in i de gamla gränderna och kika in på innergårdarna så ska du upptäcka massor av spännande platser och udda butiker av olika slag. Men våga även kika in på bakgårdarna, här kan du hitta antika postlådor som dessa.

Våga dig in på de mindre gatorna för att upptäcka Neapel på riktigt.

Husen må se lite slitna på en del ställen ut men det är ingen brist på kreativitet bakom kulisserna. Och du blir ofta väldigt varmt emottagen, numera talar också många unga en bra engelska.

Detta är entrén till den lilla trädgården.
Bland annat upptäckte jag denna lugna lilla pärla till café "Casina Pompeiana" en trappa upp i ett gårdshus längs den berömda gatan Spaccanapoli. Här kan man ta sig en kopp te eller kaffe i vad de kallar "den förtrollade trädgården" i äkta pompejansk stil.

En underbar plats att vila fötterna på efter en dags sightseeing i Neapel.
Så här mysigt såg det ut i trädgården, fjärran från den brusande trafiken på gatorna omkring. Em riktig idyll, och det var fritt inträde så man måste inte ta sig något att dricka eller äta. Dessutom fanns det en liten konstutställning att titta på.

En oväntad plats att vila sig på.
Här ett annat roligt fynd, en soffa som någon vänlig själ placerat ut i en offentlig, mycket lång, trappa inne i city. För att de som behöver kan vila ut sig lite på färden uppför. Det här är typiskt Neapel, vänta dig alltid det oväntade.

Färsk frukt är ett perfekt mellanmål.
Det finns även många små marknader här och där i stan, som detta lilla fruktstånd där man erbjöd färska bär som jordgubbar, smultron och citroner. Men också tomater och grönsaker till bra priser. Tre små korgar av smultron kostar till exempel bara drygt 50 kronor.

Ett stånd på gatan med friterad pizza.
Vill man hellre ta sig något varmt att äta kan jag rekommendera att prova en pizza fritta som finns att köpa på många olika ställen i staden. Det är som ni kanske har förstått en friterad pizza som kan fås med ett flertal olika fyllningar, förutser den traditionella smaken mozzarella och tomat. Jag åt mycket goda en från detta stånd, en Cuoppo di Baccala (typ kabeljo) alltså en pizza med fiskfyllning för en dryg femtiolapp.



Några andra "hål i väggen" serverar allt från bakelser till färskpressade juicer. Här en från kedja Fruktbar som erbjuder läckra juicer och smoothies av olika slag.



För att inte tala om alla spännande affärer som finns överallt, ställen som du bara hittar här med allt från antika prylar till modern design och allt däremellan.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer