Seniorerna vill fortsätta att resa - trots klimatdebatten

De som nu reser mest i landet verkar vara seniorerna, det vill säga de som fyllt 55 år. Många av dem anses vara mycket köpstarka och de älskar tydligen att resa. Läs mer från Smart Seniors undersökning här.

Här en bild från vackra Grekland och staden Thessaloniki.

I ett pressmeddelande från Smart Senior kan vi också läsa att seniorerna tydligen inte har påverkas nämnvärt av klimatdebatten. Närmare hälften av seniorerna uppger i en undersökning (SeniorBarometern) att de planerar att spendera lika mycket på resor under den kommande femårsperioden och 12 procent vill spendera mer än tidigare.

Den senaste upplagan av SeniorBarometern, genomförd av medlemsföretaget Smart Senior, visar att Sveriges seniorer tycker om att resa men att de minskat sina utgifter för resande sedan förra årets undersökning där 5 569 personer över 55 år medverkat.

Och det är många som älskar att resa, närmare fyra av fem seniorer reser gärna utomlands. Hela 78 procent av de medverkande 55-plussarna i undersökningen uppger att de utomlands på semester och sju av tio seniorer har uppgett att de brukar semestra inom Sveriges gränser.



Av de seniorer som reser utomlands på sin semester uppger flest, 30 procent, att de reser två-tre gånger per år. 23 procent reser en gång per år och nio procent en gång vart annat år. Oftast, för 48 procent av seniorerna, rör det sig om en till två veckor utomlands. 21 procent är utomlands tre till fyra veckor per år och för 10 procent är det fem till sju veckor per år.



Av de 70 procent som reser på semester inom Sverige uppger 46 procent att de reser lika mycket nu som tidigare år, alltså ingen skillnad mot förut. 32 procent av seniorerna uppger dock att de har minskat sitt resande inom Sverige lite mer eller mycket mer nu än tidigare år. Och var femte senior, 20 procent, uppger att de ökat sitt semesterresande inom Sverige nu än tidigare år.



I undersökningen framkommer att de allra flesta, 65 procent, av seniorerna inte har ändrat sitt resande pga. klimatdebatten. Endast 6 procent uppger att de avstår från att flyga helt och hållet och 20 procent säger sig ha minskat sitt flygresande. Undersökningen visar ändå att kvinnliga seniorer i större utsträckning än männen har ändrat sitt resande på grund av klimatdebatten. 73 procent av männen uppger att klimatdebatten inte har påverkat deras resande i jämförelse med 58 procent av de kvinnliga seniorerna.



– Förra året tycks ha varit ett rekordår vad gäller resor bland Sveriges seniorer. I vår undersökning från december 2017, dvs. för snart två år sedan visade SeniorBarometern att Sveriges seniorer spenderade cirka 70 miljarder kronor per år på resande. Vi ser nu en avmattning från förra året. Vad anledningen är, är svår att sia om, kanske beror det på den svagare svenska kronan, för klimatdebatten tycks inte påverka seniorernas resande nämnvärt, säger Christian Rudén, VD för Smart Senior.

Dubai är ett populärt resmål för många.

– Seniorerna är i Sverige en mycket köpstark målgrupp som gärna spenderar pengar på upplevelser, hälsa och välmående samt resor. Sveriges seniorer, ofta med höga inkomster, stora tillgångar och låga skulder, svarar för två tredjedelar av den svenska köpkraften, avslutar Christian Rudén, VD för Smart Senior.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Agneta Nisbeth och diagram Smart Senior





Kommentarer