Allt fler önskar sig en mobilfri semester

Enligt en ny Sifo-undersökning som resebyrån Ticket gjort kan nu var sjunde svensk tänka sig en utlandssemester utan mobilen. De drömmer om en "digital detox" men frågan är - kommer de verkligen att logga ut från Instagram när de väl ligger där på playan?



En klar majoritet av svenskarna kan på ett eller annat sätt tänka sig att helt eller delvis begränsa mobilanvändandet när de reser på en semesterresa utomlands. Det är alltså 14% som skulle vilja lägga undan mobilen under sin semesterresa utomlands, i alla fall enligt undersökningen. Frågan är sedan om de verkligen kommer att göra det när de väl rest iväg?

Och det är främst sociala medier som vi kan tänka oss att avstår från. Var tredje svensk (32 procent) kan tänka sig en detox från typ Facebook och Instagram, men ändå ha åtkomst till övriga funktioner. Främst är det kvinnor i åldern 18-29 år som vill avstå från sociala medier under sin utlandssemester.



Hälften av alla kvinnor i denna åldersgrupp (48 procent) kan tänka sig en sociala medier-detox under kommande utlandssemestrar nästa år. Motsvarande siffra bland männen i samma åldersgrupp är 35 procent.  Fast hela 27 procent av svenskarna kan inte tänka sig en mobilfri semester över huvud taget. Männen är minst benägna att logga ut – 32 procent uppger att de inte är intresserade av mobilfritt, medan endast 22 procent av kvinnorna inte kan tänka sig att resa utomlands på en semesterresa utan att vara uppkopplad.

För när det väl kommer till kritan, så är vi nog ändå där och tittar i vår mobil, på sociala medier och annat. För att inte tala om hur vi så gärna lägger upp lite bilder från stranden, eller på en drink i solnedgången för att visa alla andra hur bra vi har det. Eller vad säger ni, stänger ni av mobilen på semestern?

Text Agneta Nisbeth
Foto: Ticket

Kommentarer