Thailand på väg att gå om Spanien som semesterfavorit

Det svenska folket fortsätter att älska Thailand - nu är det soliga landet på väg att gå om Spanien i fråga om mest populära semesterland enligt en undersökning som Ticket gjort.



Resebokningarna ökade kraftigt med 23,5 procent detta år, jämfört med den varma sommaren i fjol. Inför vintern är antalet resebokningar i linje med föregående år. Detta visar Tickets stora trendrapport Ticket Collection om vinterns resor. 

Många passar också på att utnyttja den fördelaktiga julledigheten för att ta en extra lång semester och åka lite längre bort. Den gamla favoriten Thailand ökar just nu och är nära att bli det mest populära semesterlandet i vinter – en position som Spanien, med Kanarieöarna som största dragplåster, har haft i decennier. Själv älskar jag som bekant att semestra i Thailand, har varit där nio gånger och längtar tillbaka hela tiden.



Enligt Tickets Sifoundersökning planerar nästan varannan svensk (45 procent) att resa utomlands i vinter, vilket är lika många som planerade en utlandsresa inför förra årets vinter. Resandet har med andra ord inte avtagit alls.

– Många svenskar planerar att resa utomlands under julens ledigheter, som är extremt fördelaktig för alla arbetstagare eftersom få dagars semesteruttag ger lång sammanhängande ledighet, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.  

Det finns också fler trender att uppmärksamma, som intresset för ett mer flexibelt resande. Alltfler svenskar vill ha skräddarsydda reselösningar, där flyg och boendealternativ sätts ihop för att passa en kräsen och påläst resenär. 

Chartern som främst tillhandahåller färdigpaketerade resor minskar - antalet resebokningar har gått ner med 10 procent. Däremot ökar istället reguljärflyget (+8 procent), främst då till asiatiska destinationer som Bangkok och uppstickaren Manila.  



Vi är tydligen också intresserade av en kortare utlandsresa, då ofta i form av en weekendresa till någon av Europas storstäder. Hela 80 procent av den svenska befolkningen längtar efter en storstad i vinter, som Paris, London och Amsterdam men också uppstickare som Bukarest och Hamburg.

 – I takt med att den svenska kronan har fallit mot de största turistvalutorna söker sig fler och fler semestrande svenskar till prisvärda resmål. Bukarest är det tydligaste exempel, men generellt sett är resmål med lågt prisindex populära i vinter, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket Privatresor.

Mest populära resmål: Gran Canari. Fortfarande etta, men med extremt liten marginal mot Bangkok.  
Vinterns stora vinnare: Filippinerna. Intresset för resor till Filippinerna ökar med hela 51 procent. Thailand är Asiens stora favorit, men i takt med att fler och fler har besökt både Thailand och den tidigare uppstickaren Vietnam får fler och fler svenskar upp ögonen för Filippinerna.  '
Vinterns raket: Japan. Japan har länge rankat högt när svenskarna listar sina drömresmål, och i vinter gör fler än någonsin slag i saken och reser till Japan. 
Vinterns förlorare: USA. En mycket dyr dollar gör att svenskarna avvaktar med att boka en semesterresa till USA, och antalet bokningar minskar med nästan 14 procent jämfört med i fjol.  

Text Agneta Nisbeth
Foto: Ticket

Kommentarer