Hit vill vi resa i vinter - Kanarieöarna & Dubai

Det verkar som vi fortfarande drömmer om en resa till solen under årets mörkaste och kallaste period. Apollo avslöjar i en ny undersökning var just deras resenärer bokat in sig denna vinter.

Dubai lockar allt fler.

Längtan efter ökenäventyr är något av det som bokas bäst hos Apollo. Enligt researrangörens senaste Sifo-undersökning vill hälften av de svenska utlandsresenärerna resa till Dubai och de andra Emiraten. Mycket på grund av ökenlandskapet men också på grund av de fina stränderna och härliga varma vattnet.

– Det är framförallt de mindre Emiraten som ökar i popularitet. Aktiva resenärer har verkligen fått upp ögonen för Ras al Khaimah som bjuder på adrenalinpåslag i form av terrängcykling, klättring, dykning och världens längsta zipline. Abu Dhabi växer istället fram som en kulturmetropol och fler och fler reser för att upptäcka det lilla strandemiratet Ajman, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

Vattnet i Förenade Arabemiraten är varmt och kristallklart.

Apollo berättar att även Egypten haft en stark utveckling de senaste åren. Efterfrågan på resor till landet har ökat med cirka 20 procent jämfört med förra vintern och här är det sevärdheter och världsarv, följt av vackra stränder, kristallklart vatten och snorkling som lockar svenskarna, enligt Sifo-undersökningen.

En annan plats som ökat stort är Dubai-grannen Qatar och staden Doha. 2018 lanserades Doha, som kallats Mellanösterns snabbast växande stad, som ett nytt resmål hos Apollo. I år har bokningarna till Doha ökat med cirka 80 procent, jämfört med förra året.

Klassikern Kanarieöarna finns fortfarande kvar på listan som vinterns mest populära resmål. Apollos kunder har dock ändrat sitt resebeteende något, i år är nämligen Fuerteventura den Kanarieö som tar emot flest antal svenska resenärer.  En ö som jag själv gillar mest av alla Kanarieöar, den har ett så speciellt landskap och här är inte allt lika utbyggt som på till exempel Gran Canaria.


Apollos gäster vill också till både Kanarieöarna och Egypten.

– När allt fler söker sig till upplevelser och aktivitet lockar Kanarieöarnas unika natur och säregna karaktärer. Fuerteventura utmärker sig som en favorit tack vare de långa fina stränderna och det stora utbudet av aktiviteter. Framförallt så ser vi ett stort och ökande intresse för resor till ett av Europas största sporthotell Playitas och systerhotellet La Pared – powered by Playitas som ligger på ön, säger Clara Larsson.

Även den portugisiska ön Madeira har också ökat i popularitet nu i vinter. Här syns en ökning på 30 procent i bokningar jämfört med förra vintersäsongen. Apollo menar att allt fler aktiva resenärer väljer att resa dit för att uppleva den dramatiska naturen genom levada-vandringar, cykling, traillöpning, vågsurf och canyoning.

Favoriten Thailand kommer tillbaka.

Även den gamla favoriten Thailand har denna vinter fått ett uppsving i form av nya bokningar, resor till landet har ökat med cirka 30 procent jämfört med föregående år.

En liknande utveckling syns till flera asiatiska destinationer exempelvis Bali och Goa.

–Vi reser med andra ord inte till helt nya eller okända platser i vinter utan istället på andra sätt än tidigare. Vi gräver lite djupare, är lite mer aktiva, kommer närmare den lokala kulturen och utvidgar våra horisonter, säger Clara Larsson.


Text Agneta Nisbeth
Foto: Agneta Nisbeth och Apollo




Kommentarer