5 praktiska tips inför din resa till Italien

Det finns som alla vet otroligt mycket att se och göra i det vackra Italien. Här får du fem viktiga punkter som kan hjälpa dig på resan.

Vackra och spännande Neapel.

Italiens städer och byar är rika på både kulturminnen och världsarv. För att värna dessa har man på många håll på senare år infört både miljözoner för biltrafik och turistskatt på i synnerhet semesterboenden. Miljözonerna syftar till att minska föroreningarna som förstör den ömtåliga miljön, och turistskatten ska bidra till att utveckla de kommunala tjänsterna för en bättre upplevelse av turistmålet, berättar Italienska turistbyrån.

Romerska mosaiker i Piazza Armerina på Sicilien.

1 - Om du kör med bil måste du tänka på stadskärnornas eventuella miljözoner (ZTL) , och vara uppmärksam på de skyltar som är menade att stoppa din framfart.

2 - Reser du med buss och ibland även tåg ska biljetten oftast stämplas i en automat på tågperrongen alternativt på bussen innan resan startas. Har du en tågbiljett med platsbiljett behöver du givetvis inte stämpla den. Flyger du har numera flera flygplatser också gett dig möjligheten att checka in med telefonen.

En bild från Naxos på Sicilien och blickar upp mot Taormina.

3 - Du måste betala turistskatt på hotellen, andra boenden som camping och för vissa inträden som drivs i kommunal regi.

4 - Du måste betala inträde på statliga museum, även om du är över 65 år. Men fråga gärna först, förra museum har rabatter för pensionärer och många har även gratis entré en dag i månaden, oftast försa söndagen.

En kyrka i Ostuni, Apulien.

5 - Många kyrkor tar numera också entré för att komma in i hela kyrkan. Detta hjälper också till att bevara världsarvet men också för att minska på besöksantalet och ge mer utrymme för de som vill be i ro.


Av Agneta Nisbeth
Foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer