Även Italien har fått sina första fall av Coronavirus

Under torsdagen blev det känt att även mitt älskade Italien fått sina två första fall av det fruktade coronaviruset.

Italien har drabets av det fruktade viruset, här ett foto från Neapel.

Världshälsoorganisationen, WHO, utlyste också under gårdagen ett så kallat "globalt nödläge" på grund av coronaviruset. Det är den spridningen av viruset, som ursprungligen upptäcktes i den kinesiska staden Wuhan, som gör att man nu tvingas utlysa ett internationellt hälsonödläge.

I Sverige har ännu ingen drabbats av viruset, vad vi vet just nu, men i vårt grannland Finland har man redan fått sitt första fall. Och så nu också Italien - samt Storbritannien och nu även Sverige!

– Vi har precis fått två bekräftade fall av coronavirus och det rör sig om två kinesiska turister på semester i Rom. Vi har nu vidtagit alla nödvändiga åtgärder och det finns ingen anledning till panik, så vi vill lugna alla italienska medborgare. Vi har nu också stoppat all flygtrafik till Kina, sa den italienske premiärministern Giuseppe Conte under en direktsänd presskonferens i går kväll.


Ett italienskt kryssningsfartyg från Costa Crociere sitter just nu fast vid kajen utanför den italienska staden Civitavecchia sedan två personer, ett gift par från Kina, hade visat upp influensaliknande symptom. Det visade sig efter en relativt snabb test att paret inte var sjuka i det fruktade coronaviruset. Men det hjälpte inte, borgmästaren i staden vägrade släppa av båtens runt 6000 passagerare eftersom han ville vänta på fler testresultat.

Italien införde under fredagen ett sex månader långt nödläge (stato d'emergenza) i landet efter att dessa ovan beskriva turister i Rom hade visat sig bära på viruset. De vårdas nu och är isolerade på sjukhus. Premiärministern Giuseppe Conte säger ändå att det "De har nu en relativt god kontroll över läget och att man på alla sätt försöker stoppa virusets framfart".

WHO anser dock inte att internationellt resande behöver begränsas, så än kan man flyga vidare i världen, kanske då inte till Kina. Många flygbolag och länder har redan ställt in alla sina flyg just dit.

Ni kan se en film från den italienska tv:n nedan.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Agneta Nisbeth


Kommentarer