Italien firar Federico Fellini - under året han skulle fyllt 100

I år kommer den italienske regissören Federico Fellini att firas i Italien, både i hans gamla hemstad Rimini och i Rom, staden som han gjorde känd för biopubliken med filmer som La Dolce Vita och Fellini's Roma.

Rom är för alltid förknippat med Fellini.

I år firas 100-års jubileet av den italienske filmregissören Federico Fellinis födelse i Rimini den 20 januari 1920. Italien förknippas som bekant med ”la Dolce Vita” – det goda livet - och det är mycket tack vare Fellini och hans film "Det ljuva livet", eller just "La Dolce Vita" som den heter på italienska.




Fellini visade omvärlden, på sitt alldeles unika sätt, hur livet i Italien kunde se ut. Har var verkligen en legend under sin livstid och under min tid i Italien hade jag i alla fall lyckan av att möta honom en gång. Fast det var tyvärr inte under en intervju eller så som skett med bland annat Ettore Scola, utan bara under en eftermiddag på hans stamkrog i Rom, Fiaschetteria Beltramme på Via della Croce. Fellini satt och åt med några vänner, vid ett bord alldeles bredvid mitt i den lilla lokalen.

Det pampiga Grand Hotel i Rimini. Foto: Grand Hotel.

Ett flertal event kommer att äga rum under året med tema Fellini, inte minst i hemstaden Rimini som ligger i regionen Emilia Romagna, där Grand Hotel - deklarerat nationalmonument sedan 1994 - är en given referens för Fellini-fantaster. Ett mycket vackert hotell i klassisk stil med underbart läge vid stranden.

Den stora utställningen - Fellini100 - det odödliga geniet - om hans livsverk startar i Rimini i vackra Castel Sismondo den 14 december 2019, för att sedan flyttas till Rom och Palazzo Venezia april 2020.
Senare kommer även utsällningen turnera vidare till Los Angeles, Moskva och Berlin.  Rimini (Castel Sismondo): 14/12 2019 – 15/3 2020 Fellinis film Amarcord utspelar sig i Rimini med omnejd.

Läs mer om alla evenemang på sajten Fellini100 här››

Text Agneta Nisbeth
Foto: Grand Hotel i Rimini och sajt Fellini100 samt Nicola Chessa

Kommentarer