Resetrender under 2010-talet - Ving summerar årtiondet

Det har varit ett händelserikt årtionde inom resebranschen. Här kan ni läsa lite mer om vad som Ving menar hänt under 2010-talet -  med allt från slow travel och hållbart resande till hotellens utveckling.

Ocean Beach Club på Kreta.

Samtidigt som den klassiska charterresan, paketerad med populära koncepthotell håller i sig så har företaget Ving sett en parallell utveckling med reguljära paketresor med en nästan obegränsad valfrihet.

Här är något av det Ving menar är 2010-talets viktigaste händelser inom resebranschen.

Slow travel - från vart till vad
Vi har under det senaste decenniet dragits mer mot att uppleva och se mer av det lokala och att få ut mer av våra resor. Det blir allt viktigare att dra ned på tempot och träffa människor, uppleva det lokala, det genuina, eller kanske bara njuta av hotellet i sig. I Vings senaste semesterrapport där fler än 18 000 svarade, visade att allt färre idag besöker vattenparker och djurparker till förmån för de lokala mer äkta upplevelserna. Även om vi gärna reser dit andra också varit prioriterar vi i högre utsträckning att vi får med oss en unik, individuell upplevelse att berätta om när vi kommer hem igen.


Nyttigare mat är viktigt idag.


Hotellens utveckling
Allt fler av modevärldens designers har öppnat hotell som Armani och Bvlgari. Men även unika koncepthotell har på senare år vuxit sig allt starkare. I Vings årliga Semesterrapporten syns tydligt att hotellets betydelse ökat när vi reser på semester och är ibland viktigare än destinationen i sig. Med designhotell och starka koncepthotell förändras bilden av vad en paketresa med en semesterarrangör som Ving eller de andra klassiska charterbolagen är. På detta vis har man lockat både återkommande och nya gäster till klassiska sol- och baddestinationer. Hotellrestaurangen, menyn, utbudet och inte minst vegetariska alternativ har blivit allt viktigare.


Casa Cook på Ibiza.


Flygskam och hållbart resande
I tider då allt fler värnar om klimatet så visar det ändå sig att den klassiska charterresan står ut. Reseformen i sig innebär en rad fördelar utifrån ett hållbarhetsperspektiv med sina transferbussar, hållbarhetscertifierade hotell och närmast helt fulla flyg, vilket ger betydligt lägre utsläpp av CO2 per passagerare jämfört med genomsnittet för reguljära flygbolag. I slutet av decenniet lanserade Ving även en klimatkompensation för de utsläpp som ändå orsakas. Andra trender som är här för att stanna är fokus på att få bort all engångsplast, ”strandstädnings”-aktiviteter och att minska matavfall inom hotellbranschen.


Alla vägar bär till Rom.


Valfriheten större än någonsin
Valfriheten har blivit mycket större när vi bokar resor. Samtidigt efterfrågar många tryggheten i att boka en paketresa som - utöver resegarantins trygghet - även genom paketreselagen gör att arrangören ansvarar för resan i sin helhet. Utöver den klassiska charterresan erbjuds kunderna massor av valmöjligheter att resa till hela världen med reguljärflyg, hotell och transfer i paket, efter varje resenärs önskemål och ekonomi.

Ökad förväntan och höga krav
Ribban har höjts för vad vi förväntar oss när vi reser och bor på hotell. En viktig faktor är just service, särskilt när något oförutsett händer. Från att tidigare ha gjort mycket själv förväntar man sig när vi går in i 2020 att friktioner på resan tas bort. Ving menar att deras service ”Easy Travel” där gäster på Sunwing och Sunprime erbjuds checka in bagaget redan på hotellet och ser det först hemma i Sverige igen blivit mycket populära.

Kryssningar lockar nya och bredare målgrupper
Rederierna fokuserar nu på allt mer unika upplevelser, fartygen har blivit allt spektakulära i sig med fokus på design och upplevelser från gocart-banor till broadwaymusikaler. Men de har också genom satsningar på matupplevlerser ombord med temarestauranger startat matlagningskurser, vinprovningar och erbjuder ett brett utbud av temarestauranger. Att åka på kryssning har under decenniet lockat en allt bredare målgrupp, och erbjuder allt från familjehytter med egen rutschbana till exklusiva sviter. Även i kryssningsbranschen har fokus på hållbarhet ökat inom alla områden, från att minska utsläpp till hållbara inköp och fokus på matsvinn ombord.

Gruppträning på ett Sunwing-hotell.

Healing framför peeling – ökat intresse för semester med fokus på hälsa och själ
Det har också tillkommit nya upplevelser och aktiviteter för resenären, men man har också blickat inåt. Intresset för att även kombinera semester med träning, hälsa och välmående har kommit för att stanna. Samtidigt som både utbudet på renodlade träningsresor ökat, så ökar även intresset för att ta del av gruppträning och yoga på hotellen och att kombinera semestern med löprundor, promenader, vandringar eller cykel för att uppleva och se mer av destinationerna.

Text Agneta Nisbeth
Foto: Ving

Kommentarer