Trendspaning: Årets stora resetrender

Så här kommer vi att resa under 2020, resebyrån Ticket har tittat närmare på olika resetrender som är på gång under året. Läs mer här.



Svenskarnas resebeteende förändras från år till år, men de senaste åren har det skett stora förändringar och det finns en ökad medvetenhet än tidigare. Flera av de trender som både Ticket och övriga branschen ser inför det nya decenniet rör ett mer hållbart och medvetet resande, fokus på nya, lite mindre besökta resmål, mer avslappning och hälsa – gärna med naturen i centrum.

– De trender vi ser inför 2020 och framåt är mer hållbara, känns mer långsiktiga och går ofta mer på djupet än tidigare trender, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Överturism motarbetas
En ökande trend har varit att besöka så kallade second cities – att inte besöka ett lands mest populära stad eller turistort, utan att istället välja mindre besökta platser med betydligt färre turister. Något som gynnar både besökare och lokalbefolkning. Turisterna reser nu hellre till en mer genuin plats, präglad av det lokala livet snarare än en turistanpassad metropol. Vilket också innebär att de lokala näringsidkarna gynnas av inkomster, dessutom är det också ett sätt att fortsätta upptäcka världen, samtidigt som risken för överturism motarbetas.

Fokusering på en avslappnad semester
Tidigare var det ofta äventyr som stod i centrum, nu finns en motsatt trend där avslappning är viktigast. Detta behöver inte bara betyda att man önskar slappa på en solstol, däremot vill man att semestern ska ge total avkoppling, lugn och ro. Inte minst viktigt är att logga ut från så många digitala kanaler som möjligt. Allt för att maximera återhämtningen.

Naturen och hälsa i centrum
En helhetssyn på hälsa är allt viktigare, även under en semesterresa utomlands. Fler efterfrågar vällagad, ekologisk, nyttig och god mat under sin semester, gärna också något träningspass – som yoga. Naturupplevelser blir allt viktigare och fler resenärer söker sig till naturnära resmål utanför städerna, där en avkopplande semester kan kombineras med sköna vandringar i vackra landskap.

Vi bokar allt senare
Trenden att boka sin utlandsresa tidigare och tidigare, som Ticket har sett under flera år bakåt, ser ut att både avstanna och vända. I år bokar svenska resenärer sin semesterresa utomlands mycket tätare inpå avresedatumet än tidigare. Så sent som i fjol var fyndläget som bäst så lång tid innan avresa som möjligt. Till följd av dels den varma sommaren 2018 och dels anpassningen av utbudet som researrangörerna har gjort under det gångna året är trenden nu den motsatta, och svenskarna bokar generellt sett sin utlandssemester längre fram inpå resan än tidigare.

Hållbarhet
Svenskar, generellt sett mycket beresta, ställer allt högre krav och önskar allt oftare mer hållbara semesterlösningar. Tågresandet ökar, med nya linjer som följd, men allt viktigare är ett helhetstänk kring hållbarhet under semester. Allt från val av resmål, flygbolag och att välja direktflyg till att tänka hållbarhet på resmålet är centralt för många svenska resenärer, nu och under kommande år.


Av Agneta Nisbeth
Foto: Ticket

Kommentarer