Detta gäller nu när Storbritannien lämnat EU

Storbritannien har nu lämnat den Europeiska unionen, sedan den 31 januari. Storbritanniens officiella turistorganisation VisitBritain sammanfattar vad detta betyder för svenska resenärer, vilket i praktiken inte innebär några förändringar till åtminstone 2021.



Flyg, färjor, långfärdsbussar och tåg kommer fortsätta att gå som vanligt och den dokumentation som EU-resenärer behöver för att resa till Storbritannien kommer inte att ändras till 2021. EU-medborgare kommer fortsatt att kunna resa in med pass och ID-kort, använda det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) och fortsätta att resa till Storbritannien på semester eller kortare vistelser utan visum. Har man ett biometriskt pass kan man fortsatt använda de elektroniska passkontrollerna på flygplatser och hamnar för snabb och enkel inresa till Storbritannien, förklarar Visit Britain.




– Europa har och kommer alltid att vara en otroligt viktig marknad för Storbritannien och turismindustrin välkomnar varje år runt 27 miljoner européer till olika delar av landet. Vi vill försäkra besökare från EU att inresandet till Storbritannien inte kommer att förändras under 2020 och det kommer fortsatt att vara enkelt att ta sig in i landet, säger VisitBritains Europadirektör Robin Johnson.

VisitBritains Nordenchef Gary Robson utvecklar:
– Sverige som marknad är väldigt viktigt för brittisk turism och vårt varma välkomnande till svenska resenärer består. Storbritannien med London i spetsen tillhör svenskarnas absoluta favoritresmål tack vare sin världskända kultur, rika kulturarv och pulserande atmosfär, och vi intygar att svenska besökare kommer att kunna ta del av allt detta även framöver.




Resor till Storbritannien efter 31 januari – detta gäller:

Transport:
Olika transportmedel som flyg, tåg, färjor och långfärdsbussar kommer att fortsätta att gå mellan EU och Storbritannien, och vice versa. Passagerare över hela kontinenten kan fortsätta att boka med förtroende när de reser på semester till Storbritannien.  

Dokumentation:
Visum kommer inte att krävas för EU-resenärer som besöker Storbritannien för semester eller kortvariga vistelser efter den 31 januari. Vad EU-resenärer som besöker Storbritannien behöver visa vid den brittiska gränsen kommer inte att ändras förrän tidigast 2021.  EU-resenärer kan fortsätta resa på ID-kort fram till åtminstone 2021. Resenärer med ett biometriskt pass kan använda de elektroniska passkontrollerna för snabb och enkel inresa till Storbritannien.

Hälso- och sjukförsäkringskort:
Det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) kommer fortsatt att gälla fram till åtminstone 2021. Rättigheterna för individer som omfattas av medborgerliga rättighetsavtal med Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz påverkas inte. Observera att det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) inte är ett alternativ till reseförsäkring och du måste ha båda när du reser till Storbritannien. För mer information se:  

Resa med husdjur:
Husdjursägare kommer att kunna resa med sitt husdjur mellan EU och Storbritannien enligt de nuvarande EU-reglerna gällande husdjursresor med ett aktuellt EU-utfärdat EU-husdjurspass eller ett husdjurspass som utfärdats i en EU-27-medlemsstat. Om en ägare reser med sitt husdjur för första gången måste de besöka en veterinär för att få ett husdjurspass.

Köra bil i Storbritannien:
Resenärer med körkort som utfärdats utanför Storbritannien kan fortfarande köra i Storbritannien. Man behöver inte ha ett internationellt körkort (IDP).  

Använda mobiltelefonen:
Du kommer att betala samma pris för samtal, textmeddelanden och mobildata i Storbritannien och EU om du har ett SIM-kort som utfärdats av ett mobilnätverk från ett EU- eller EES-land.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Visit Britain

Kommentarer