Nu bokar vi resan allt närmare avfärd

Januari är traditionellt sett den månad då flest bokar sina resor. Tidigare har det mest varit bokningar av sommarresor och i någon mån även nästa vinterns utlandssemester. Det senaste året har dock en förskjutning skett mot allt senare bokningar för svenska resenärer menar resebyrån Ticket.



Av de resor som bokats hos Ticket i januari 2020 har så många som 56 procent varit resor med avresa mellan januari – april, medan endast 11 procent gäller bokningar för sommarresor i juli.

– Vanligtvis har de flesta januaribokningar gällt sommarens resor. Under det senaste året har vi dock sett en förskjutning mot ett mer avvaktande bokningsbeteende, där svenskarna numera bokar sin semesterresa närmare själva avresedatumet. Denna trend har stärkts ytterligare under januari i år, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Just nu är det också mycket prisvärt att boka sin utlandsresa, med låga flygpriser och ett fortsatt stort urval. Flygbolagens priser stiger oftast ju närmare bokningen sker inpå avresan. men många vill tydligen ändå vänta med att boka resan. Vad det beror på kan man givetvis bara spekulera i, själv kan jag tänka mig många väntar med resan för att se vad som händer i världen, speciellt om man ska resa lite längre bort.

Tips från Ticket - att tänka på innan du bokar din resa

Genom att vara flexibel med ditt datum och din destination kan du spara tusentals kronor på din resa. Lördagar är i allmänhet en populär avgångsdag, så jämför med till exempel att resa på tisdag istället. Jämför också priserna på färdigförpackade resor och skräddarsydda resor, där flyg och hotell sätts samman separat. Kom ihåg att det smartaste är att boka en paketresa eftersom du som resenär har helt andra rättigheter om något skulle hända som påverkar din resa.

Bestäm vad din semester ska inkludera. Är det först och främst avkoppling i en solstol som gäller? Blir du lätt rastlös och behöver en spännande aktivitet/utflykt på rimligt avstånd? Är du intresserad av god mat, vill uppleva den lokala kulturen eller vill du hellre bo på ett större hotell och få allt bekvämt serverat? Att tänka igenom dina preferenser för semestern gör det lättare att sortera genom det stora urvalet av spännande resor.


Av Agneta Nisbeth
Foto: Ticket

Kommentarer