Sydöstra England erbjuder något för alla

Med en blandning av mysiga små städer och ett vackert kustlandskap erbjuder sydöstra England något för alla – för den som älskar att partaja eller för den avslappnade vandraren. Här kan du både promenera bland vita klippor och tillbringa kvällen på en trendig pub.



Den välkända kuststaden Brighton är en spännande blandning av hippa cocktailbarer, små butiker fyllda med unika modeplagg och en underbar strand. Här välkomnas också HBTQ-kulturen. För charmen med den här delen av sydöstra England är den härliga landsbygden som sträcker sig från Beachy Head med den dramatiska utsikten och den förfriskande friska luften till den lugna, slingrande Seven Sisters i South Downs. Det finns så mycket att uppleva längs sydkusten.

Här följer några tips från den brittiska turistbyrån:

Utforska Brighton

När du först kommer till Brighton kan det vara kul att börja med lite shopping. The Lanes byggdes som en del av den ursprungliga bosättningen i Brighton och har utvecklats till en av Storbritanniens mest ikoniska shoppingdestinationer. Båda sidorna av dessa smala gator är fyllda med pittoreska butiker och restauranger, inklusive ikoniska designbutiker och pittoreska vintagebutiker. Shoppa tills du inte orkar längre i North Laine eller njut av en elegant lunch på The Ivy, Brightons mest sofistikerade och färgglada bistro och bar.

Efter en hel del shopping kan du ta dig ner till havet för att få lite underhållning. Brightons ikoniska Palace Pier är en av de mest populära attraktionerna i Storbritannien, och det av goda skäl. Genom att kombinera moderna åkattraktioner med traditionella sådana vid havet erbjuder Brighton Palace Pier något för hela familjen.

Palace Pier är ett landmärke i Brighton.


Se också till att ta en promenad längs Brightons strandpromenad. Staden erbjuder en spännande blandning av viktoriansk arkitektur och modern kultur, vilket gör den olik allt annat i världen. För att få den bästa utsikten, ta en tur upp i i360, ett unikt rörligt observationstorn som erbjuder enastående 360-graders utsikt över Brighton och den engelska kanalen. En klar dag är det möjligt att se Beachy Head och Isle of Wight från den högsta punkten.

Avsluta ditt Brighton-äventyr med att åka till en av de mest spännande restaurangerna i landet. The Witchez Photo Design Café kanske inte låter särskilt aptitretande, men de grafiska formgivarna som arbetar i byggnaden kan också laga en god måltid! Dessa “witches” serverar klassiska europeiska rätter (vanligtvis med en polsk eller tysk twist) i en oefterhärmlig miljö och gör dundersuccé i Brighton.

Efter middagen kanske du vill prova en cocktail eller två på en av Brightons många nya barer eller på en pub av det mer traditionella slaget (men alltid med en twist). För en bar som har allt av stadens personlighet ska du bege dig till Mrs Fitzherbert’s. Denna livliga mötesplats med utomhusterrass är officiellt öppen fram till "långt efter läggdags" på helgerna och är en pub med mycket av allt och framför allt krimskram. Med pyntig inredning och en unik cocktailmeny som matchar, är detta en utmärkt plats att börja på när du vill ha en klassisk utekväll i Brighton - du vet aldrig vart natten kan ta dig!  Som du kan förvänta dig från en badort finns det en mängd hotellalternativ i Brighton, allt från pittoreska “bed and breakfast” till hotellkomplex från de stora hotellkedjorna.



Åk lite längre längs kusten

Naturligtvis är Brighton inte den enda höjdpunkten i sydöstra England. På din andra dag i området kan du ta dig österut längs kusten (antingen med bil eller med lokal transport) för att upptäcka en mängd natursköna sevärdheter, inklusive Englands ikoniska vita klippor.  Precis utanför staden Seaford ligger Seven Sisters National Park, uppkallad efter de sju (snart åtta på grund av erosion längs kusten) kalkklippor som finns i området. Följ vägarna ner till kusten, så får du njuta av spektakulär utsikt över klipporna.



Längre ner från Seven Sisters ligger det höga Beachy Head - den största kalkklippan i Storbritannien. Det finns gott om spektakulära vyer uppifrån, även om höjden inte är för den höjdrädde!  Efter en sådan uppfriskande vandring är det dags att åka tillbaka och koppla av lite. Beachy Head Pub ligger på toppen av klippan och erbjuder enastående utsikt med en traditionell engelsk pubatmosfär. Om solen skiner kan du ta en “pint” och njuta av solstrålarna från uteterrassen eller koppla av inomhus under de kallare månaderna.

Eastbourne är den stad som ligger närmast Beachy Head, vilket gör det till den perfekta destinationen för nästa stopp. Om du vill se kusten från havet ska du åka till Sovereign Harbour och hoppa på en av de reguljära båtturerna. Om du vill ha lite spänning kan du också registrera dig för att dyka från Eastbourne med möjligheter att utforska de många vraken längs den engelska kanalen.

I Eastbourne kan man få nästan vad som helst att äta, men om du letar efter något ovanligt är stället med det lite annorlunda namnet "Half Man! Half Burger!" väl värt ett besök. Genom att erbjuda ett brett utbud av höga och läckra hamburgare (inklusive flera veganalternativ) i en mysig atmosfär med fantastisk modern musik, är detta det perfekta sättet att avsluta ditt två dagar långa äventyr.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Visit Britain

Kommentarer