TUI stöttar lokala producenter på Kreta

Nu satsar TUI på att göra den grekiska ön Kreta till en mer hållbar matdestination. Olivolja och vin är en viktig del av Kretas kultur och nu vill man även göra ön till en mer hållbar matdestination.



Det är TUI Care Foundation och organisationen Futouris som arbetat med ett gemensamt hållbarhetsprojekt som syftar till att utveckla Kreta till en mer hållbar matdestination. Projektet ingår i TUIs nya strategi att stötta lokala livsmedelsproducenter på sina destinationer genom att koppla ihop dem med turistnäringen.

TUI skriver: Olivolja och vin spelar en viktig roll i Kretas ekonomi och är en central del av både kultur och gastronomi. Men konventionella odlingsmetoder kan resultera i en mängd olika utmaningar såsom miljöföroreningar, nedbrytning av mark och nedläggning av mindre gårdar. Så för att komma närmare en hållbar lösning på ovanstående problem startades det treåriga hållbarhetsprojektet "Crete – first steps towards a sustainable food destination". I samarbete med företaget Local Food Experts och miljökonsulter utbildades lokalbaserade oliv- och vindruvsodlare i hållbara skördetekniker för att möjliggöra odling av Kretas ursprungliga druvsorter. Jordbrukare och lokala enheter för livsmedelsproduktion kopplades sedan samman med lokala intressenter inom turistnäringen för att erbjuda semesterfirare hållbart producerade produkter.

Den vackra ön Kreta

Under projektet producerades över 1,5 miljoner liter vin och cirka 119 000 liter olivoljapch projektgruppen genomför nu en studie för att undersöka om man kan uppnå lika fina resultat på andra destinationer, jordbruksprodukter och hotell.

Av Agneta Nisbeth
Foto: TUI

Kommentarer