Så gäller reseskyddet om du skulle resa iväg

Det fruktade coronaviruset har nu spridit sig till hela världen. Undrar du kanske vad som gäller nu med din hemförsäkring och dess reseskydd? Här får du reda på vad försäkringsbolaget IF har att erbjuda för sig som är kund hos dem och får problem med din resa just nu.

Från en gata i Bratislava.

Antagligen har de flesta försäkringsbolag mer eller mindre liknande villkor, men ni måste givetvis kolla upp precis som som gäller hos dem. Här kommer IF:s regler:


IF:s Hemförsäkrings reseskydd gäller för resor i hela världen i upp till 45 dagar. De hjälper dig på resmålet om du eller någon i familjen blir sjuk, skadad eller bestulen. Reseskyddet gäller dock inte för de länder och regioner som UD avråder dig att resa till. Om du redan hade rest iväg innan avrådan kom gäller reseskyddet som vanligt.  Om du däremot väljer att resa trots att UD avråder från resor gäller inte längre reseskyddet i hemförsäkringen.

Råd innan avresan
Kolla upp och följ UDs rekommendationer.  Om du inte vill åka på en redan planerad och bokad resa behöver du kontakta ditt rese- eller flygbolag för att ta reda på vilka möjligheter du har att avboka eller omboka din resa. Ditt reseskydd i hemförsäkringen ersätter inte avbokning av en planerad resa utifrån denna händelse.
Länder som UD avråder dig att åka till: Vilka länder och regioner det gäller hittar du på UDs webbplats.

Ett minne från Grekland.


Resor till USA
USA har valt att stoppa alla resor från Europas Schengenländer, dit Sverige hör. Resstoppet gäller från fredag 13 mars och 30 dagar framåt.  Avbeställningsskyddet i hemförsäkringen gäller inte för avbokning av resa på grund av detta beslut. Kontakta ditt rese- eller flygbolag för att få veta vilka möjligheter du har att avboka eller omboka din USA-resa.

Jag är i ett drabbat område – vad gäller?
Om du redan rest till ett land eller område som under din vistelse blir drabbat av Coronaviruset gäller reseskyddet som vanligt om du blir sjuk eller skadad.  Om du insjuknar kontaktar du SOS International på telefon +46 8 792 73 33.

En solnedgång från Sicilien.


Om du sitter i karantän
Om du sitter i karantän på hotellet på grund av att någon annan är smittad av Coronaviruset, betalar vi ersättning för nödvändiga merkostnader för logi och hemresa. IF betalar inte ersättning för mat, outnyttjade semesterdagar eller förlorad arbetsinkomst.

Anmäl merkostnad för logi och hemresa
Om du fått merkostnader för logi eller hemresa på grund av att du suttit i karantän kan du anmäla det till oss genom att använda skadeformuläret Sjukdom på resa. Använd fältet Beskriv sjukdomen och symptomen för att förklara att du inte varit sjuk, utan att det handlar om ofrivillig karantän.

En bild från det coronadrabbade Italien.


Vid evakuering
Om UD rekommenderar att alla svenskar ska lämna området ersätter vi merkostnader för evakuering till Sverige.   Om UD inte gör en sådan bedömning, men vi på If bedömer att du måste evakueras från området, betalar vi ersättning, som mest 2 000 kronor per försäkrad person, för nödvändiga merkostnader för att du ska kunna ta dig till en säkrare plats.

Vill du ställa in en planerad resa?
Om du vill avboka en redan köpt resa till ett land eller region som drabbats av Coronaviruset kontaktar du din researrangör eller flygbolag för att undersöka vilka möjligheter du har att avboka eller omboka en resa.  Avbeställningsskyddet som ingår i Stor Hemförsäkrings reseskydd gäller endast om du blivit sjuk eller skadad innan avresan.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer